Család nélkül szegényebbek lennénk!

Aktuális hírek

Nagycsaládosok Életfa Egyesületének Családi Napja a Biczónál 2021. 06. 12-én

Tagságunk nagy izgalommal várta a karantén utáni első közös programunkat. Már 9 óra előtt jó hangulatban megkezdődött a főzéshez az alapanyagok előkészítése a Biczónál, a Duna parti fák alatt. Aki éhesen érkezett, sült szalonnát, lilahagymás zsíros kenyeret ehetett, aztán bekerültek az üstbe az ebéd alapanyagai. Jó volt látni, mennyire örültek egymásnak az érkező családok, akik nem üres kézzel jöttek, hisz a kosarakból előkerültek a finom sütemények, gyümölcsök! Végre ismét találkozhattunk, beszélgethettünk, örülhettünk egymásnak, játszhattunk közösen! Hetvenen gyűltünk össze.
Ebéd után a vállalkozó kedvűek óvodástól a nagyszülőkig egy órás örömtáncot járhattak Zsuzsival.

Jó volt ismét együtt eltölteni egy pihentető, vidám családi napot!

Vargáné Gyimesi Ildikó


Várostisztítási akció, felelősséggel a szebb környezetünkért

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a Föld Napja alkalmával szemétszedési, várostisztítási akciót hirdetett, amelyre nagyon sok civil szervezet, köztük egyesületünk is bejelentkezett. Az akció célja, üzenete a közös társadalmi felelősség, környezetünk tisztán tartása és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése. Mivel egyesületünk célkitűzései között szerepel a „A nagycsaládosok környezettudatos életmódra nevelése”, ezért egyértelmű volt az akcióban való részvételünk.

A megtisztítandó területet az Önkormányzat jelölte ki számunkra, amely a következő városrészt foglalta magában: Károly út körforgalmától a Kiserdő út a hídig, a Kiserdő teljes területe. Az Önkormányzat biztosította a gyűjtéshez a zsákokat, kesztyűket, kötözőket, a csomagban még csokit is találtunk, amelynek mindenki nagyon örült. Mivel nem tudott minden előzetesen bejelentkező eljönni, így az ő csokijukat a gyerekek kapták meg. Tizenkilencen gyűltünk össze az akcióra, köztünk volt 3 kislány és két kamasz fiú is.

A Kiserdőben az összes járható utat bejártuk, itt elsősorban eldobott palackokat fedeztünk fel.

A legtöbb szemetet a Gulyás Lajos út mellett gyűjtöttük össze, egy helyen egy szemétlerakó helyet is felszámoltunk. Sok szemét gyűlt össze a Fácános úton is. Sajnos nagyon sok eldobott csikket találtunk az utak mentén. Összesen 24 zsák szemetet szedtünk össze. Elszomorodtunk a sok-sok eldobott szemét látványától, a felelőtlen emberek viselkedésétől.

Nagyon jó közösségépítő program volt, úgy éreztünk tettünk valamit városunk tisztaságáért, a szebb és élhetőbb környezetünkért. Köszönöm megjelent tagjainknak a lelkes részvételt!

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete


 

Burgonya adomány érkezett a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületéhez. 

Március 9-én 2400 kg, nagyon szép és egészséges, burgonya adomány érkezett az egyesülethez. Ezt a nem kevés mennyiséget egyik tag családunk gépkocsi beállójához irányítottuk, akik a fagyveszély miatt ezt az ideiglenes tároló helyet – egynapos munkával – körbefóliázták.

A két nagy konténerben leszállított burgonyát, érkezése után négy család önkéntes munkájával rasel zsákokba raktuk. Az adományért előre megtervezett sorrendben, fegyelmezetten érkeztek a családok és így sikerült megoldani azok érintésmentes átadását. 120 család vette át az adományt, akikkel sikerült az átvétel során pár szót is váltani. Mindenki örült a burgonyának, jó volt találkozni egymással és pár jó szóval köszönteni a tagjainkat.

Köszönettel tartozunk az Auchan Magyarország Kft. vezetőinek a burgonya felajánlásáért, a NOE vezetőinek az adomány fogadásának megszervezéséért, Horváth Hajnalkának a NOE Felső-Duna Régió vezetőjének a szállítás megszervezéséért. Hálás köszönet a Varga családnak (Ildikónak, Jóskának, Milánnak) az adomány elhelyezéséért, a biztonságos tárolás és kiosztás lehetőségéért. Köszönöm az önkénteseknek (Weisz-Sáling család, Salzer család, Varga család és Dovigyel Kati) a burgonya átcsomagolását.

Gondolom, azóta sok finom burgonyás étel került a nagycsaládosok asztalára.

A burgonya szétosztásról készült felvételek képgalériánkban tekinthetők meg.

Dr. Orbán Józsefné  elnök


Jubiláló házaspárok köszöntése (2021.02.13.)

A Házasság Hete apropójából egy rövid, de annál meghittebb ünnepségen köszöntötte a vezetőség az egyesület jubiláló házaspárjait. 9 család jelezte felénk, hogy ebben az évben kerek számú évfordulót ünnepelnek. A vírushelyzetre való tekintettel két részben bonyolítottuk le a köszöntést.

Örömünkre szolgált, hogy a házaspárok vállalták a nyilvános szereplést, a példamutatást a közös ünneplést. Sajnos az élet diktált rendkívüli munkahelyi behívást is és így csak az egyik fél jelenhetett meg körünkben. Nagycsaládosok egyesületeként szabályzatunkban megfogalmazott céljaink között fő szerepet tölt be a család tiszteletére nevelés, a házasságért és a gyermekekért érzett felelősség erősítése.

A jubiláló házaspárjaink köszöntésével, szeretnénk hangsúlyozni a házasság fontosságát, megerősíteni a házasságban vetett hitünket. A jubiláló házaspároknak kívánunk küzdelmek helyett továbbra is jó együttműködést. Kívánjuk, hogy gazdagodjanak újabb és újabb élményekkel, melyeket éljenek meg szeretetben, derűben, békességben és jó egészségben.

Dr. Orbán Józsefné  elnök

Az ünnepségről készült felvételek képgalériánkban tekinthetők meg.


Családok támogatása Mosonmagyaróváron

„A KCSSZ és a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete közös programja.”

 

Nem könnyű ebben a vírusos helyzetben közösségépítő programokat szervezni, amikor nem ölelhetjük meg egymást, és maszk mögé kell rejtenünk mosolyunkat, arcunk rezdüléseit. Programjainkat, találkozásainkat most is egymásra figyelve, a járványügyi szabályokat betartva hajtjuk végre.

Egyesületünkön belül több családnál az egyik szülő vagy olyan is előfordul, hogy mind a két szülő elveszítette munkahelyét. Többen csökkentett munkaidővel és az ezzel járó munkabér csökkenéssel szembesülnek nap mint nap.

Január során folytattuk a rászoruló családok támogatását. Negyven család vehetett át ismételten tartós élelmiszerekből álló csomagot.

Az első adománycsomaggal, karácsony előtt leptük meg a családokat. Ekkor 72 családnak szereztünk örömöt. Azért döntöttünk a kétszeri támogatás mellett, mert tapasztalatból tudjuk, hogy a karácsonyi ünnep utáni időszak, amikor is a tartalékok teljesen kimerülnek, elfogynak, mindig nehéz a családok számára.

Egyenként hívtuk a családokat, így alkalmunk volt beszélgetni, nosztalgiázni a korábbi évek farsangi báljairól. A családokkal érkező  gyerekek bemutatták a most készülő jelmezeiket is.

Köszönet illeti a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, annak elnökségét, valamint az adományozó mosonmagyaróvári civileket, mert támogatásukkal örömöt szerezhettünk sok nagycsaládnak az újév első hónapjában is.

A mosolyokat nem láttuk, de a szemek csillogásából éreztük a támogatott családok örömét, amelyet a felmutatott szmájlikkal is kifejeztek.

Köszönöm az önkéntes segítőknek, akik közreműködtek a vásárlások lebonyolításában, szállításában, csomagolásában és a kiosztásban valamint a dokumentáció elkészítésében.

Az adománygyűjtésről készült képek képgalériánkban megtekinthetőek

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete nevében

Dr. Orbán Józsefné elnök