Család nélkül szegényebbek lennénk!

Aktuális hírek

Európa-nap 2024

A felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesület részvételével szervezte meg „A Közös európai értékek ünnepe: Európa-nap 2024” című programot. Május 11-én két autóbusznyi csapat indult a programra, amely először a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum látogatásával kezdődött. Innen indultunk Királyfiakarcsára, a Cserkészligetbe az ünnepség helyszínére.

Vendéglátóink ebéddel vártak minket, ezt követte az ünnepélyes megnyitó, amelyben Dr. Iváncsics János alpolgármester úr köszöntő szavait is hallhattuk. A megnyitó után Közös értékeink az Európai Unióban címmel pódiumbeszélgetést hallgathattunk, melynek vendégei: Dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, Berényi József, a Régiók Európai Bizottságának a tagja, Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnöke voltak. Moderátor (és az ünnepség szervezője is): Hideghéthy Andrea, újságíró, szerkesztő, a Felvidék.ma felelős kiadója volt.

Délután zenés műsorkavalkád, színpadi produkciók következtek, amit magyarországi és felvidéki fellépők produkciói tettek színessé. Fellépett a mosonmagyaróvári Haller Sport, Majorette Egyesület és az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes, valamint a dunaszerdahelyi Akrobatikus TáncklubCsölle TivadarAlsó Pintő Gyermek Néptáncegyüttes, az Alistáli Népdalkör, a csodálatosan éneklő Márton Iringó, akit Kuti Anna kisért fuvolán. Zárószámként óriási sikert aratott Kovács Koppány, a Rómeó Vérzik felvidéki magyar rock and roll zenét játszó zenekar frontemberének fellépése. A program tombolahúzással és vacsorával zárult.

A napsütéses idő is kellemessé tette a kirándulásunkat, kiváló alkalom volt kikapcsolódásra, beszélgetésre, közösségépítésre.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Szemétszedés 2024.03.22.

Kicsi de lelkes csapattal vonultunk fel a városi szemétszedésre, hogy részt vegyünk  „Önkéntesen a tiszta Mosonmagyaróvárért programban”.

Körbejártuk az egyesület számára kijelölt területet (Károly u. körforgalomtól Kiserdő út a hídig, Kiserdő, Károly u. 52-66. panelok mögött kézipályánál új park kerítés mellett, Fácános u.). Megállapítottuk, hogy idén jóval kevesebb volt az eldobott szemét és cigarettacsikk, bár az utóbbinak a mennyisége még mindig nagyon sok.

Mindnyájunkat jó érzéssel töltött el a programban való aktív részvétel hiszen így hozzájárultunk környezetünk tisztán tartásához, a környezettudatos gondolkodás népszerűsítéséhez, a szebb és élhetőbb környezethez. A legfiatalabb résztvevő 5 éves volt, a legidősebb pedig 74.

A szemétgyűjtés után a résztvevőket teával, pogácsával és aprósüteményekkel láttuk vendégül az irodánkban, ahol kellemesen elbeszélgettünk.

Köszönöm a lelkes részvételt!

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Tavaszköszöntő

2024 március 2-án a Fehér Ló Közösségi Házban megtartott Tavaszköszöntő összejövetelünkön rendkívül jó hangulatban, olyan igazán derűs tavaszi időhöz illően köszöntöttük a tavaszt. Ennek a programnak már több mint 30 éves múltja van egyesületünkben.

Sokan voltunk és ami nagy öröm, hogy sok fiatal család érkezett és így aztán a gyerekek jelmezes felvonulása megadta az alaphangulatot. A jó hangulatot csak fokozta a Haller iskola mazsorett csoportjának bemutatója, amelyet Léber László tagunk által a megjelentekből összetoborzott „néptáncos csapat” még tovább fokozott. Gyerekeink, unokáink és a felnőttek is élvezték a télbúcsúztató mókás táncokat.

A gyerekeknél a legnagyobb sikert és izgalmat idén is a gyerektombola aratta. Minden résztvevő gyermek kapott egy tombolajegyet és annyi csomagot állítunk össze, ahány gyermek megjelent az ünnepségen. A kézműves foglalkozások iránt is nagy volt az érdeklődés. Színes, ötletes feladatokkal szinte mindenki alkotott valami hazavihető szép tárgyat. Volt felnőtt tombola is, no meg a büfében is finom szendvicsek és sütemények várták az ünnepségen résztvevőket.

Az est fénypontja a tortázás volt. Ugyanis egyesületünk idén ünnepli megalakulásának 35. évfordulóját, igy ez a tavaszköszöntő összejövetel egyben a jubileumi ünnepségsorozatunk első rendezvénye volt.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Mosonmagyaróvári Életfások decembere

December 2-án tartottuk meg az év utolsó rendezvényét a 25.  Adventi bemutatkozó műsorunkat.

A programot kézműves foglalkozással kezdtük, amelybe a gyerekek mellett a szülők is bekapcsolódtak. Az ötféle foglalkozáson különféle karácsonyfadíszek készültek. A legnagyobb sikere a mézeskalács díszítésnek volt. A programot egyesületi tagjaink kiállításának megnyitóval folytattuk. Megcsodálhattuk Giczi Dóra színes grafikáit, Bejczi Barbara rézkarcait, valamint Mäh Zoltán fotóit. Közben elkészültek a szendvicsek is, asztalra kerültek a családok által hozott sütemények is.

A tárlat megtekintése után Mikulás csalogató éneklésbe kezdtünk, és szerencsére sikerrel jártunk. A hosszú útról érkező Mikulást a gyerekek versekkel, énekekkel, zongora előadással köszöntötték.

A gyerekek kicsik és nagyok mind felsorakoztak a nagyon kedves Mikulás előtt. Mindnyájan ajándékot kaptak mert saját bevallásuk szerint mindenki jó volt.

Az estét büféasztal melletti beszélgetéssel zártuk. Boldog adventi készülődést és áldott ünnepeket kívánva búcsúztunk el egymástól.

December első hetétől irodánkban rendszereztük és csomagoltuk az összegyűlt adományokat. A saját gyűjtésű tartós élelmiszer mellett, kaptunk adományt a NOE-tól, érkeztek adományok több magánszemélytől és a Baptistáktól is. Több napon keresztül vártuk családjainkat. 120 családot ajándékoztunk meg az összegyűlt adományokból. Ez az ajándékozás arra is jó, hogy mindenkivel váltottunk néhány szót, többekkel hosszabban is elbeszélgettünk. A rászoruló családjainkra különösen odafigyeltünk, személyre szóló ajándékcsomagot is átnyújtottunk számukra.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Életfások adománygyűjtése a Príma Csemegeboltban

Egyesületünk, a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete idén is engedélyt kapott adománygyűjtésre a Kálnoki úton található Príma Csemegeboltban.

Már nagy gyakorlatunk van ezen adománygyűjtés megszervezésében és lebonyolításában. Több éve rendszerint ugyanazok a családok jelentkeznek a két-három órás váltásokban zajló szórólapozás és adományfogadás lebonyolítására. Azért mindig előfordul, hogy egy-egy újabb család is bekapcsolódik e nemes feladat végrehajtásába. Most is volt két család, akik gyerekeikkel együtt „kipróbálták” magukat és a próba sikerrel járt. Több csapatban is szórólapoztak gyerekek és nagyon élvezték.

Idén minden gyűjtő pozitívan nyilatkozott a vásárlók hozzáállásáról. Ötödik éve gyűjtünk ezen a helyszínen és úgy tűnik az emberek elfogadóbbá és adományozóbbá váltak. Türelmesen végighallgattak minket, csak ritkán voltak megjegyzések. Jó volt látni a gyerekükkel együtt vásárló szülők példamutatását, ugyanis a megvásárolt adományt gyermekük rakta be gyűjtőkosarunkba. Ez az érzékenyítés kiváló példája. Az összegyűlt adományok mennyisége is tükrözte a pozitív fogadtatást.

500 kg tartós élelmiszert (zömmel tésztafélék, liszt, cukor, olaj, rizs, konzervek, édességek), bébiételt, babaápolási szereket, pelenkákat, vegyiárút szállítottunk el a raktárunkba. Ebből a mennyiségből több mint 50 egyesületi tagcsaládunknak tudunk karácsonyi csomagot készíteni.

Köszönjük a bolt vezetőinek, munkatársainak a segítségét, a vásárlóknak az adományokat. Én pedig köszönöm a 16 család önkéntes munkáját!

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Gyógynövényes Nap az Ürmös Portán, Pannonhalmán

Izgalmas, jó hangulatú napot tölthettünk november negyedikén az Ürmös Porta pannonhalmi birtokán. A reggeli négy fok tíz órára már 12-re szelídült és a nap mellett a finom gyógynövényes teák is kellemesen melengették a régió minden pontjáról érkező résztvevőket. Miután megismerkedtünk a hely és tulajdonosa, Pottyondy Ákos történetével, a délelőtt a gyógynövényekről, azok termesztéséről és felhasználásáról szólt, de a talajegészség fontossága, a mulcsolás és takarás különbsége,  a biodinamika és még sok más is szóba kerültek. Az ebédszünetben megosztottuk a kis batyuinkat, beszélgettünk, ismerkedtünk, majd gyümölcsészettel folytattuk. Megtudtuk miért jó tájfajtákat ültetni, hogyan történik az oltás és metszés, ha egyáltalán szükség van rá.

A nap egyik legfontosabb üzenete talán az volt, hogy a természettel összhangban dolgozva, a működéseit megértve és tiszteletben tartva érhetjük csak el, hogy tápláljon minket.

Az utolsó részben a gyógynövények kivonatolásának technikáit tekintettük át, készítettünk fehér ürmös tinktúrát, körömvirág macerátumot és zsályás mézet. Így aztán két hónap múlva, mikor „megérnek” majd a készítményeink a kamrapolcokon,  a gyomrunk, a bőrünk és a légutaink is biztonságban lesznek majd sérülésekkel és betolakodókkal szemben.

Az ingyenes programot Horvát Hajnalka a NOE Felső-Duna régiójának vezetője szervezte.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az értékes napnak!

Orbán Józsefné  az egyesület elnöke

 


Mosonmagyaróvári Életfások kitüntetése

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, valamint a Mosonmagyaróvári Civil Szövetsége október 7-én tartotta Mosonmagyaróváron, a XXIV. Mosonmagyaróvári és a III. Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Napot.

Hagyomány, hogy a civil szervezetek bemutatkozása mellett jutalmazzák azokat a civil szervezeteket, akik kiemelkedő munkát végeztek, valamint azon mecénásokat, akik önzetlen támogatásukkal segítették valamely egyesület vagy alapítvány munkáját. Ezen alkalomból „ A Vármegye Civil Szervezete” díjat kapott az Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete. A díjat Dr. Iváncsics János alpolgármester, Szalay- Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés elnöke adta át.

Nagy elismerés ez egyesületünk számára.  Büszkék vagyunk erre a megtisztelő címre. Erőt ad ahhoz, hogy tovább folytassuk a családok érdekében kifejtett önkéntes munkánkat.

Köszönjük az elismerést. Köszönöm az egyesület tagjainak a sok-sok munkát, amelyet mások érdekében önzetlenül tettek, amely alapot adott közel 35 éve végzett önkéntes tevékenységünk elismeréséhez. Ez az elismerés az egyesületnek szól. Köszönet azoknak is, akik „csak” befizetik a tagdíjat ezzel is segítve az egyesület munkáját, akik eljönnek az adományokért, vagy akik részt vesznek a rendezvényeken, mert akkor érezzük, hogy érdemes volt dolgozni.

Köszönet mindazoknak, akik ügyelnek a fogadóórákon, rendezik a „NOE Butikunkat”, adományt gyűjtenek, szállítanak, csomagolnak, befőttet hoznak, vásárolnak, süteményt sütnek, főznek, kuktáskodnak, kézműveskednek és aktívak a közösségépítő programjainkon.

Orbán Józsefné  az egyesület elnöke


Életfások szüreti mulatsága Ásványrárón

A vendégszeretetéről híres Faragó házaspár, Edina és Miklós, ebben az évben is meghívta egyesületünk tagjait családi házukba, a Solina portára egy kis szüreti mulatságra. Október 7-én már hatodik alkalommal várták szeretettel a családokat. 54-en látogattak ki a rendezvényre. Miklós már előző nap leszüretelte a szőlőt, amit aztán közösen dolgozott fel a vendégsereg. Gyerekek felnőttek hatalmas lendülettel szemezték a szőlőt, préselték a finom mustot, amelyet mindenki megízlelt és finomnak talált. Többen az ebédhez kuktáskodtak. Amig a főzőbrigád főzte az ebédet a csapat lesétált a Duna Szigetközi-ágrendszeréhez.

Az utolsó vendégek 19 órakor búcsúztak el a lelkes vendéglátóktól.

Köszönjük Edina és Miklós a szeretetteljes fogadtatást, a népes csapat jókedvű együttlétének biztosítását. Köszönet a szép időért is.

 

A tagok nevében:

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Mosonmagyaróvári Életfások szeptembere

Nyárbúcsúztató Családi nap Szigetközben

Szeptember 2-án Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete 16. alkalommal rendezte meg Családi Napját  Dunaszigeten a Tündérsziget Ökoparkban.

Több mint százan, köztük nagyon sok gyerek és 2 felvidéki család is, töltötte el vidáman, a Szigetköz gyönyörű vízvilága tövében, sok-sok programmal ezt a csodálatos napsütéses napot. A korán kiérkezők kakastaréjjal (sült szalonna) zsíros kenyérrel hagymával, paprikával, paradicsommal csillapíthatták éhségüket. A szorgos anyukák a gyermekeknek több tányérnyi süteménnyel is kedveskedtek, ezen kívül gyümölcsök is szélesítették a kínálatot. Mivel sokan voltunk ezért 10 órakor már indult is az első 5 csapat a kenukkal, miután rövid oktatásban részesültek és a mentőmellényeket is felvették.  A kenuzást a kisebb gyerekek is nagyon élvezték. Sok család többször is megcsodálta a Duna szigetközi ágainak szépségét. Egy nagy körséta közepette megismertük az ÖKOPARK kialakulásának történetét, megtekintettük az óriási területen kialakított ökotudatos pihenési lehetőségeket, a gyógy- és fűszernövény kertet, a magaságyásokat, a majdnem kész élményközpontot. Csodálattal hallgattuk a park törekvéseit, szerepét, az ökotudatos nevelésben, a szigetköz élővilágának megőrzésében.

A gyerekek körében nagy sikere volt az üres konzerves dobozokra dobálásnak és a különböző ügyességi játékoknak. Nagy sikere volt az íjászkodásnak és a kézműves foglalkozásoknak is.

Az otthonról hozott gyógy – és fűszernövényeket a családok elosztották egymás közt. A „főző brigádunk” ebben az évben pincepörköltet készített. A bográcsban főtt ebéd rendkívül finom lett és minden cseppje elfogyott.

A csodálatos időben jó volt együtt lenni, kimozdulni, feltöltődni a tanévkezdés küszöbén.  Elmondhatjuk, hogy minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Minden résztvevő  hozzátett valamit ahhoz, hogy sikeres legyen a rendezvény.

A sikeres programunkhoz Önkormányzati képviselők is hozzájárultak.

Nagyon köszönjük támogatásukat.

Összetartozásunk erősítése családbarát közösségünkben „A KCSSZ és a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete közös programja.”

A KCSSZ -hez benyújtott eredményes pályázatunkban összeállított program keretében, felvidéki családokkal közösen, 2023. 09. 30-án ellátogattunk autóbusszal Kőszegre, kisvonattal pedig Kőszeg környéki falvakba. Megálltunk a cáki a pincesoron, amely egy kis skanzen, ahol különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás láthattunk. A gyerekek örömére különböző népi játékokat is kipróbálhattak.

Megálltunk Novákfalván is ahol megtekintettük a magyar történelmünk, kultúránk kiemelkedő alakjait megtestesítő alkotásokat és a régi vármegyéknek felállított kopjafákat.

A reggeli hűvös borongós idő szerencsére átváltott csodálatos napsütéses időre, amely még kellemesebbé tette kirándulásunkat.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Mosonmagyaróvári Életfások júliusa

A nyári időszakban is folyamatos volt az élelmiszermentés.

Minden kedden fogadóórát tartunk az irodánkban, ezen időszakban folyamatosan érkeznek az adományok  a város lakóitól, emellett saját családjaink pedig a rendszeres ruhabörzére.

Meghívást kapott Egyesületünk a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (MÁNCSE) megalakulásának 25. évfordulójára rendezett Nagycsaládosok Kárpát-medencei kulturális fesztiváljára. Július 22-én a jubileumi rendezvényen Egyesületünket két család – Varga Gábor és Varga József családja – képviselte, akik fényképes beszámolót is készítettek a rendkívül színvonalas rendezvényről.

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség 2023. július 29-én, szombaton rendezte meg a jubileumi X. Mosonmagyaróvári Civil Pikniket Mosonban, a Mosoni-Duna partján, a szabadtéri színpadnál. Mintegy 120 fő vett részt  a rendezvényen. Egyesületünk feladata volt az ebédkészítés. Amatőr főzőcsapatunk nagy sikert aratott a kondérban főzött csilisbabjával.

Július 30-án megérkezett  Zánkára egyesületünk „csipet csapata”. A 20 gyerek és a két kísérő szülő nagy izgalommal várta az Erzsébet Tábor programjait. A tábor előtti gyülekezéskor esett az eső, de ez egyiküket sem érdekelte. A táborkezdés és az élményszerzés izgalma elnyomta a zuhogó eső okozta  kellemetlenségeket.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Családi nap a Wittmann parkban

Jól sikerült a Családi Napot szervezett a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete június 10-én a Wittmann parkban. Kiváló volt a helyszín. Az újonnan megnyílt Park Büfé megengedte, hogy használhatjuk a területüket, berendezéseiket.

Sült szalonnával vártuk a korán érkezőket. Közösen indultunk a tervezett Tanösvényi sétára. Jó volt sétálni és ismereteket szerezni a park fáinak árnyékában, hallgatni a felmérések, kutatások eredményét. Örültünk annak is, hogy az egyetem és a város pályázatok segítségével mindent megtesz a park élővilágának megóvásáért. Közben szemetet is szedtünk a gyerekek segítségével. Visszaérkezésünk után hamarosan elfogyaszthattuk a szakácsaink által készített babgulyást. Sütiztünk, beszélgettünk, a gyerekek pedig vidáman szaladgáltak, játszottak. Pihentető nap volt a munkás hétköznapok között.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Nagycsaládos aktivisták elismerése

Május 20-án volt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) közgyűlése, ahol az országos egyesület vezetője, Gyurkó Katalin kitüntetéseket adott át az egyesületi vezetők felterjesztése alapján. Tőlünk NOE-díjban részesült Csutak István az alábbi felterjesztés alapján:

„Csutak István 1994 óta tagja a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének. Rövid időn belül az elnökség tagja lett. Vezetőként aktív szervező és résztvevő az egyesület feladatellátásaiban. Jelszava: Megoldjuk! Vezéregyéniség, jó humorával is kiváló közösségépítő.”

NOE Elismerő Oklevelet vehetett át a Faragó házaspár az alábbiak alapján: Faragó Miklósné Edina és Faragó Miklós. A négygyermekes család 2016 óta tagja a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének. Tavaly ötödik alkalommal látták vendégül családi házuknál az egyesület családjait szőlőfeldolgozással egybekötött szüreti mulatságon. Tevékeny résztvevői a rendezvényeknek, adománygyűjtéseknek. Edina más segítő egyesületeknek és alapítványoknak is tagja. Élete motorja, családján kívül, mások megsegítése.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Nagycsaládosok Tavaszköszöntő rendezvénye

Március 25-én Tavaszköszöntő ünnepséget tartottunk a Fehér Ló Közösségi Házban. Ez a kicsit megkésett (fűtés hiánya miatt) rendezvény csak az egyesület tagjainak szólt.

A családok nem jöttek üres kézzel. Hozták a finom süteményeket, érkeztek a tombolatárgyak is. Amíg gyülekeztünk addig is készültek a húsvéti díszek, no meg a finom szendvicsek, innivalók. Amikor már úgy gondoltuk, hogy mindenki megérkezett, közös játékra hívtuk a gyerekeket és felnőtteket.  A vidám hangulatú játék után, levetítettük a tavalyi év legfontosabb eseményeiről készült felvételeket.

Ezt követően közös táncon mozgattuk meg izmainkat.

A gyerekek türelmetlenül várták a nekik szóló tombolát, ahol mindenki nyert. Hatalmas lendülettel és kíváncsisággal indultak a csomagokért. Közben fogytak a finom falatok, majd ismét táncra perdültek a szülők és a nagyobb gyerekek. Kisebbek saját játékokat kitalálva múlatták az időt. Következett az est fénypontja a felnőtteknek szóló tombola. A gyerekek elfáradtak így a szülőkkel közösen a tombolahúzás után hazaindultak.

Az ünnepség teli volt vidámsággal, jókedvvel, beszélgetéssel, étellel itallal, önkéntes munkával.

Jól sikerült közösségépítő program volt.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke


Családi Nap Nagycsaládosok Életfa Egyesület

A Fehér Ló Közösségi Házzal közös rendezvényként március 19-én Családi Napot tartottunk.

Elsősorban kisgyerekes családok töltötték a vasárnap délutánt kézműveskedéssel. Nagy ügyességgel készültek az állatfigurák, gyermekszobai díszek. Vidám hangulatban, nagy lendülettel színeztek, vágtak, ragasztottak kicsik és nagyok sőt a szülők és nagyszülők is.

A nagyobb gyerekek nagyon várták a Családi Napra meghirdetett filmet. Nagy tetszést aratott körükben Bébi úr: Családi ügy című mozifilm.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke