Család nélkül szegényebbek lennénk!

Aktuális hírek

Mosonmagyaróvári Életfások júliusa

A nyári időszakban is folyamatos volt az élelmiszermentés.

Minden kedden fogadóórát tartunk az irodánkban, ezen időszakban folyamatosan érkeznek az adományok  a város lakóitól, emellett saját családjaink pedig a rendszeres ruhabörzére.

Meghívást kapott Egyesületünk a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (MÁNCSE) megalakulásának 25. évfordulójára rendezett Nagycsaládosok Kárpát-medencei kulturális fesztiváljára. Július 22-én a jubileumi rendezvényen Egyesületünket két család – Varga Gábor és Varga József családja – képviselte, akik fényképes beszámolót is készítettek a rendkívül színvonalas rendezvényről.

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség 2023. július 29-én, szombaton rendezte meg a jubileumi X. Mosonmagyaróvári Civil Pikniket Mosonban, a Mosoni-Duna partján, a szabadtéri színpadnál. Mintegy 120 fő vett részt  a rendezvényen. Egyesületünk feladata volt az ebédkészítés. Amatőr főzőcsapatunk nagy sikert aratott a kondérban főzött csilisbabjával.

Július 30-án megérkezett  Zánkára egyesületünk „csipet csapata”. A 20 gyerek és a két kísérő szülő nagy izgalommal várta az Erzsébet Tábor programjait. A tábor előtti gyülekezéskor esett az eső, de ez egyiküket sem érdekelte. A táborkezdés és az élményszerzés izgalma elnyomta a zuhogó eső okozta  kellemetlenségeket.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Családi nap a Wittmann parkban

Jól sikerült a Családi Napot szervezett a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete június 10-én a Wittmann parkban. Kiváló volt a helyszín. Az újonnan megnyílt Park Büfé megengedte, hogy használhatjuk a területüket, berendezéseiket.

Sült szalonnával vártuk a korán érkezőket. Közösen indultunk a tervezett Tanösvényi sétára. Jó volt sétálni és ismereteket szerezni a park fáinak árnyékában, hallgatni a felmérések, kutatások eredményét. Örültünk annak is, hogy az egyetem és a város pályázatok segítségével mindent megtesz a park élővilágának megóvásáért. Közben szemetet is szedtünk a gyerekek segítségével. Visszaérkezésünk után hamarosan elfogyaszthattuk a szakácsaink által készített babgulyást. Sütiztünk, beszélgettünk, a gyerekek pedig vidáman szaladgáltak, játszottak. Pihentető nap volt a munkás hétköznapok között.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Nagycsaládos aktivisták elismerése

Május 20-án volt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) közgyűlése, ahol az országos egyesület vezetője, Gyurkó Katalin kitüntetéseket adott át az egyesületi vezetők felterjesztése alapján. Tőlünk NOE-díjban részesült Csutak István az alábbi felterjesztés alapján:

„Csutak István 1994 óta tagja a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének. Rövid időn belül az elnökség tagja lett. Vezetőként aktív szervező és résztvevő az egyesület feladatellátásaiban. Jelszava: Megoldjuk! Vezéregyéniség, jó humorával is kiváló közösségépítő.”

NOE Elismerő Oklevelet vehetett át a Faragó házaspár az alábbiak alapján: Faragó Miklósné Edina és Faragó Miklós. A négygyermekes család 2016 óta tagja a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének. Tavaly ötödik alkalommal látták vendégül családi házuknál az egyesület családjait szőlőfeldolgozással egybekötött szüreti mulatságon. Tevékeny résztvevői a rendezvényeknek, adománygyűjtéseknek. Edina más segítő egyesületeknek és alapítványoknak is tagja. Élete motorja, családján kívül, mások megsegítése.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Nagycsaládosok Tavaszköszöntő rendezvénye

Március 25-én Tavaszköszöntő ünnepséget tartottunk a Fehér Ló Közösségi Házban. Ez a kicsit megkésett (fűtés hiánya miatt) rendezvény csak az egyesület tagjainak szólt.

A családok nem jöttek üres kézzel. Hozták a finom süteményeket, érkeztek a tombolatárgyak is. Amíg gyülekeztünk addig is készültek a húsvéti díszek, no meg a finom szendvicsek, innivalók. Amikor már úgy gondoltuk, hogy mindenki megérkezett, közös játékra hívtuk a gyerekeket és felnőtteket.  A vidám hangulatú játék után, levetítettük a tavalyi év legfontosabb eseményeiről készült felvételeket.

Ezt követően közös táncon mozgattuk meg izmainkat.

A gyerekek türelmetlenül várták a nekik szóló tombolát, ahol mindenki nyert. Hatalmas lendülettel és kíváncsisággal indultak a csomagokért. Közben fogytak a finom falatok, majd ismét táncra perdültek a szülők és a nagyobb gyerekek. Kisebbek saját játékokat kitalálva múlatták az időt. Következett az est fénypontja a felnőtteknek szóló tombola. A gyerekek elfáradtak így a szülőkkel közösen a tombolahúzás után hazaindultak.

Az ünnepség teli volt vidámsággal, jókedvvel, beszélgetéssel, étellel itallal, önkéntes munkával.

Jól sikerült közösségépítő program volt.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke


Családi Nap Nagycsaládosok Életfa Egyesület

A Fehér Ló Közösségi Házzal közös rendezvényként március 19-én Családi Napot tartottunk.

Elsősorban kisgyerekes családok töltötték a vasárnap délutánt kézműveskedéssel. Nagy ügyességgel készültek az állatfigurák, gyermekszobai díszek. Vidám hangulatban, nagy lendülettel színeztek, vágtak, ragasztottak kicsik és nagyok sőt a szülők és nagyszülők is.

A nagyobb gyerekek nagyon várták a Családi Napra meghirdetett filmet. Nagy tetszést aratott körükben Bébi úr: Családi ügy című mozifilm.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke