Család nélkül szegényebbek lennénk!

Aktuális hírek

December 3-án megtartottuk az év utolsó rendezvényét a 24. Adventi bemutatkozó műsorunkat.

Hosszú-hosszú évek óta tartunk bemutatkozó műsort. Az első 1989-ben volt telt házzal a városközponti Művelődési Házban. Általában 2 órán keresztül tartottak a gyerekek és szülők fellépésével tartott színvonalas produkciók. Nagyon élveztük az előadásokat. Ma már nehéz rávenni a gyermekeket szereplésre.

A programot kiállítás megnyitóval kezdtük. Megcsodálhattuk Giczi Dóra, Bejczi Barbara, Baranyainé Gabi és Varga Milán alkotásait. A tárlat megtekintése, valamint az egyesület elnökének köszöntője és áldott ünnepeket kívánó gyertyagyújtása után Mikulás csalogató éneklésbe kezdtünk, és szerencsére sikerrel jártunk.

A hosszú útról érkező Mikulást Németh Regina és Horváth Virág köszöntötte egy-egy szép verssel. A gyerekek kicsik és nagyok mind felsorakoztak a nagyon kedves Mikulás előtt. Mindnyájan ajándékot kaptak mert saját bevallásuk szerint mindenki jó volt. Karácsonyi díszek készítésével folytatódott a műsor, amelybe a szülők is bekapcsolódtak.

Közben fogytak a zsíros kenyerek és a finom sütemények is.

Boldog adventi készülődést és áldott ünnepeket kívánva búcsúztunk el egymástól.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke


Sikeres bemutatkozás az Interreg Program zárókonferenciáján

Rangos eseményre kapott egyesületünk meghívást.

December 8-án részt vettünk az egyetemen tartott Ausztrián és Magyarországon átívelő Interreg Program zárókonferenciáján. Meghallgattuk a helyi termékek bemutatására irányuló előadásokat, megtekintettük a résztvevők termékbemutatóját. Közben mi is kiállítottuk egyesületük kézműves anyagait. Örültünk annak, hogy a sok-sok termelő rangos kézműves termékei mellett, a mi alkotásainknak is nagy sikere volt. Az összegyűlt adományt az egyesület nehezebb helyzetben lévő családjaira fordítjuk.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke


Látogatás a Mosonmagyaróvári Termálfürdőben

November 10-én a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete tagjainak lehetősége volt a Mosonmagyaróvári Termálfürdőt, valamint a Gyógyfürdő gyógyászati részlegét megtekinteni. Talán az időpont (14 óra) miatt csak tíz fő érdeklődő volt körünkből.

A szálloda bejáratánál (Flexum Thermál&Spa) Vizsy Ferenc marketingigazgató köszöntött bennünket, majd először a gyógyfürdő gyógyászati részlegére vezetett bennünket, ahol Smukné Radek Bernadett részlegvezető előadást tartott az itt végzett tevékenységekről. Többek között medencefürdő, kádfürdő, szénsavfürdő, súlyfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, gyógymasszázs, iszappakolás, illetve víz alatti csoportos torna található itt. Elmondta, hogy lehet TB támogatással is a fentieket elfogadható áron igénybe venni. Megnéztük a termeket, szobákat, ahol kezelések zajlanak. Mindenhol tisztaság, rend és jó meleg volt. Úgy éreztem közben azonnal igénybe venném a szolgáltatások bármelyikét. Meglepett, hogy fizikoterápiás kezelések is zajlanak itt, igaz ezek nem TB támogatottak. Viszont akinek sürgős, annak nem kell várni hónapokat, mint a Vízpart utcai kórházi rendelőben.

Ezt követően Vizsy Ferenc átkísért bennünket a fürdő területére. Az 50 éves gyógyfürdőben jelenleg hét különböző hőfokú medence van. Zöld területek, belső pihenők, éttermek, büfék találhatók. A két mély forrású kútból nyert gyógyvíz Európa 5. legjobb hatásfokú gyógyvizei közé tartozik. A 74 fokos víz hűtve jut a medencékbe. Rendkívül magas az ásványi anyag tartalma. Összetevőinek köszönhetően a víz gyulladáscsökkentő hatású, kedvezően hat az izomműködésre, valamint a keringésre. Segít a betegségek megelőzésében is. A víz ivókúrára is hatékony, kiválóan alkalmas valamennyi mozgásszervi betegségre (meszesedés, porckopás, csontritkulás, ízületi gyulladás, baleseti utókezelés). Megtekintettük a medencéket, a pihenő helyeket, végül az étteremben foglaltunk helyet és kávé, üdítő, tea mellett összegeztük a látottakat.

Sok évvel korábban én is rendszeres látogatója voltam a fürdőnek, de valahogy abbahagytam. Most lepődtem meg, mekkora felújításon ment keresztül ez a létesítmény: megszépült, korszerűsödött, városunk igazán büszke lehet rá. Sajnos az előadásból tudom, hogy a helyiek érdeklődése rendkívül alacsony. Megfogadtam, hogy a jövőben újra helyet szorítok a hétköznapokban a fürdő látogatására. Remélem, hogy aki a fentieket elolvassa kedvet, késztetést érez a gyógyfürdő és a gyógyászati részleg látogatására.

Varga Gábor


Szüreti mulatság

Egyik nagyon kedves egyesületi tagcsaládunk Faragó Edina és Miklós, valamint 4 gyermekük

Október 9-én vasárnap 10 órától szeretettel várta egyesületünk tagjait (immár ötödik alkalommal) egy kis szüreti mulatságra. Kedves nap lesz, ígérte Edina. A jó hangulatot a fényképek is tükrözik. Köszönjük Faragó családnak a meghívást, a szeretetet, amellyel körbeveszik az egyesület tagjait is, no meg a finom falatokat, az ízletes mustot és az ajándékként kapott lekvárokat.


Civil Nap

Mozgalmas nap volt az elmúlt szombat egyesületünk életében.

Részt vettünk, XXIII. Mosonmagyaróvári Civil Napi ünnepségen, amelyet a Flesch Károly Kulturális Központban rendeztek. Összeválogatott bemutatóanyagunkon keresztül az ünnepségen megjelentek megismerhették civil szervezetünk tevékenységét, mindennapi életét.

Köszönjük a bemutatkozás lehetőségét!


Szeretet Ízei

A NOE október 8-án, szombaton rendezte Dinnyésen a „Szeretet ízei” átadó ünnepséget. 93 egyesület több mint 2920 üveg „szeretetet” helyezett el a hatalmas nagy felületre és nyújtott át hét szervezetnek, köztük kárpátaljai egyesületeknek, alapítványoknak. Mi 95 üveggel járultunk hozzá a programhoz. Megható ünnepség keretében vehettük át az emléklapot.

Egyesületünk ezen alkalomból aszalógépet kapott a NOE-tól, a már meglévő két befőzőautomata mellé. A tartósítást segítő eszközöket minden egyesületi tag igénybe veheti.

 


Húsz éves felvidéki kapcsolat

A Civil Házban

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete és a felvidéki FECSKE Nagycsaládos Társulás (Egyesület) 2022. október 1-jén és 2-án közös jubileumi programmal ünnepelte 20 éves együttműködésüket, 20 éve tartó barátságukat.

Szombaton a délelőtti órákban vendégeink megtekintették a várat, délután pedig egy kedves ünnepségen találkoztunk a Civil Házban. Orbán Józsefné az „ÉLETFA” elnöke köszöntötte a megjelenteket. Röviden elmondta, hogy ünneplésünknek komoly alapja az, hogy az elmúlt 20 évben szinte minden évben találkoztunk, rendszeresen szerveztünk közös programokat, több esetben pályázat segítségével. Az egyesületek saját forrásuk felhasználásával is segítették a közösségépítést, a közös táborozásokat, a közös fagyizásokat, sörözéseket és a vidám dalolásokat, melynek nagy mestere és irányítója volt a „FECSKÉK” jelenlegi elnöke, Tóth Attila.

Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke is köszöntötte a két egyesület tagjait, az ünneplő résztvevőket. Sok-sok találkozót, további jó együttműködést kívánva fejezte be köszöntőjét.

A „FECSKÉK” elnöke, Tóth Attila köszöntőjében nehezen találta a szavakat, könnyeivel küszködve köszönte meg a barátságot, támogatást, bátorítást, biztatást, amelyből erőt merítve a fecskék folytathatták útjukat az élet viharaiban. Megköszönte, hogy erősítettük az összetartozásunk tudatát, hogy segítséget nyújtottunk a magyar nyelv használatának határainkon túli fennmaradásában. Végül Attila a tangóharmonikáját hívta segítségül, hogy közösen dalolva fejezzük ki összetartozásunkat, egymás szeretetét.

Varga József, az egyesület titkára (fotósa) nagy gonddal összeválogatott 180 kép kivetítésével elevenítette fel a közös programokat.

Pozsonyban

Pozsonyban

Vasárnap reggel közösen indultunk autóbusszal és személyautókkal Vöröskő várához. Pozsonyban felvettük Berner Terézt, a FECSKE egyesület korábbi elnökét, az együttműködés egyik megalapozóját, aki idegenvezetőként velünk töltötte az egész napot. Már az autóbuszon megkezdte az információk átadását. A vár megtekintése után Pozsony irányába vettük utunkat. Itt is először a várat néztük meg, majd lesétálva a városba, hallgattuk a történelmi eseményeket, közben pedig megcsodáltuk az építészeti remekműveket. Az eső három óráig békén hagyott minket, aztán szemerkélősre fordult az időjárás. Megható, ünnepélyes, ismeretekben gazdag két napot töltöttünk el együtt a FECSKÉKKEL.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke

« A 2 »

Nagycsaládosok kalandozása a Sobri Jóska Élményparkban

 

A NOE 35. születésnapján a Kislőd mellett található Sobri Jóska Élményparkba hívta Országos Őszi Találkozóra a tagcsaládokat.  A minden évben más-más helyszínen megrendezett találkozókon a családok mindig felejthetetlen, élményekkel teli napot tölthetnek el együtt!

Szeptember 10-én, az ország minden részéről, több mint 4000-en érkeztünk kalandozni. Szerencsénk volt az időjárással is.

Az Élményparkban kicsik és nagyok is megtalálták a számukra megfelelő kikapcsolódási lehetőséget. A csodálatos környezetben a kicsiket várta a játszótér, a Hámori strand, az erdei pihenőhelyek séta közben. A nagyobbak és az extrém sportot kedvelők is találtak érdekesnél-érdekesebb mozgási lehetőséget a kalózhintán, a családi hullámvasúton, az extrém mászófalon, a hófánkpályán, különböző ugráló asztalokon, a vízi akadálypályákon, és még sorolhatnánk a sok kipróbálni valót.

Pihenésképpen a gyermekek számára különböző kézműves foglalkozásokat is szerveztek.

Minden család kapott ajándékcsomagot, benne egy kérdőívet is, amelyet kitöltés után ha leadtuk akkor részt vehettünk értékes ajándéksorsoláson is. Egyik családunkra rámosolygott a szerencse, velük együtt örültünk mi is.

Azt gondoltam, hogy hazafele a buszon a gyerekek szép csendesen elalszanak, de nem így volt. A sok élmény „felturbózott” mindenkit, az átélt kalandokat meg kellett osztani másokkal is. Jó volt együtt kalandozni.

 

Orbán Józsefné elnök Nagycsaládosok Életfa Egyesülete


Családi Nap az Országházban

Egyesületünk, a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete tagja a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének is (KCSSZ) Az évente megrendezett családi napra általában egy családot delegálhatunk. Ebben az évben a három gyermekes, több évvel ezelőtt kárpátaljáról áttelepült Pusztai-Zseliznik család vehetett részt ezen a nem mindennapi eseményen.

2022. szeptember 2. és 4. között voltunk Budapesten a KCSSZ jóvoltából 9. alkalommal megrendezett Családi napon az Országházban. Az egész hétvégés programsorozat több mint 500 embert mozgatott meg Kárpát-medence szerte. A résztvevők nemcsak Magyarországról, hanem Felvidékről, Vajdaságból, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek. Összefutottunk több jó ismerőssel, akikkel már évek óta nem találkoztunk.

Az első állomás péntek délután a Fővárosi Nagycirkusz volt, ahol az egész családnak egyedülálló élményben volt része. A RAIN – Esőcirkusz című műsorélmény még az örökmozgó kislányomat is teljes mértékben lekötötte.

A szombati nap első felét az Országházban töltöttük. A több száz fős vendégsereg az Országház lépcsőjén gyűlt össze. Regisztráció után korcsoportokra bontottak minket, hogy mindenki úgy tudja eltölteni az időt az Országházban, hogy az számára érdekes és érthető legyen. Így a legkisebbeknek többek között bábszínház bemutató is megrendezésre került. A nagyobb gyerekek önismereti foglalkozáson vehettek részt és Vitaszínház a környezettudatosság témában is elérhető volt számukra. Folyamatos idegenvezetés is volt az Országházban, nagyon érdekes és új információkat, tényeket tudtunk meg.

A vasárnapi Puskás Arénán megszervezett VIP látogatás volt a kedvence a család férfi tagjainak. Nem mintha nekünk lányoknak nem tetszett volna. Olyan helyekre vezettek minket, ahova sima belépőjeggyel nem juthatunk be. Így pl. láthattuk az öltözőket, a Sky-boxokat (amiről eddig én személyesen azt sem tudtam, hogy léteznek), megnézegettük, kik is azok a cégek, akik állandó jelleggel bérlik az említett Sky-boxokat. Lementünk a pályára, közelről megnéztük, hogyan készítik elő a pálya füves részét a magyar- olasz meccsre, ami már most szeptember 26-án kerül megrendezésre. Nagy benyomással volt mindenkire a kisfilm, amely bemutatta, hogyan alakult át a Magyar Népstadion a mostani Puskás Arénává. Lehetőség volt arra is, hogy megtekinthessük a 2 létesítmény makettjét és hasonlítsuk őket össze.

Emellett bőségesen reggeliben és finom vacsorában volt részünk mindkét nap.

És amit a végére tartogattam: Örömmel tudatom, hogy egyesületünk elismerő oklevélben részesült! Így gratulálok mindenkinek, aki részt vesz az Egyesület működésében és mindennapjaiban.

Zseliznik-Pusztai Natália (a Nagycsaládosok Életfa Egyesületének tagja)


Nyárbúcsúztató Családi nap Szigetközben

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete immár 15. alkalommal rendezte meg Családi Napját Dunaszigeten az ÖKO-Parkban

A „főző brigádunk” ebben az évben babgulyást készített.

A korán kiérkezőknek kakastaréj (sült szalonna) és zsíros kenyér lila hagymával, paprikával, paradicsommal állt rendelkezésükre éhségük csillapítására. A szorgos anyukák a gyermekeknek több tányérnyi süteménnyel is kedveskedtek, ezen kívül gyümölcsök is szélesítették a kínálatot.

A gyerekek körében nagy sikere volt az üres konzerves dobozokra dobálásnak és a különböző ügyességi játékoknak. Nagy sikere volt az íjászkodásnak is.

Egy nagy körséta közepette megismertük az ÖKO-Park kialakulásának történetét, megtekintettük az óriási területen kialakított ökotudatos pihenési lehetőségeket, a gyógy- és fűszernövény kertet, a magas ágyásokat, az épülő bemutató központot. Csodálattal hallgattuk a park törekvéseit, szerepét, az ökotudatos nevelésben, a szigetköz élővilágának megőrzésében

A kenuzást a kisebb gyerekek is nagyon élvezték. Sok család többször is megcsodálta a Duna szigetközi ágainak szépségét.

A bográcsban főtt ebéd rendkívül finom lett, így többen repetáztak.

A csodálatos időben jó volt együtt lenni, kimozdulni, feltöltődni a tanévkezdés küszöbén. Elmondhatjuk, hogy minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Minden résztvevő hozzátett valamit ahhoz, hogy sikeres legyen a rendezvény.

Orbán Józsefné elnök Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

Képeket készítette: Varga József, Sipőcz Zoltán, Everling Judit

« A 2 »

Júniusi programok Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete június7-én kerekasztal beszélgetésre hívta az egyesület tagjait és a város lakosságát.

Az egyesület vezetősége Takarékos háztartásvezetés címmel beszélgető sorozatot indított tagjainak. Úgy érezzük ez egy nagyon aktuális témakör, és a beszélgetésekkor átadott tapasztalatokkal segíthetünk a családoknak. Ezekkel a szavakkal vezette elő gondolatait Zseliznik-Pusztai Natália elnökségi tagunk

Az első témakör a befőzés volt, melynek apropóját az adta, hogy a NOE befőzőautómatát adott át egyesületünknek, amelyet bárki igénybe vehet a tagok közül.

Tapasztalt befőzőt hívtunk, aki a tavalyi év során már kipróbálta a befőzőautomatát, amelyben a gyümölcsökön kívül zöldségfélék elrakását is kipróbálta. Kóstolót is kaptunk Némethné Kovács Irén termékeiből, aki már idén is rengeteg befőzéssel örvendeztette meg családját. A hagyományos befőzésről is szó esett. Többen elmondták, hogy készítik, milyen praktikákat vetnek be a tartósítószer mentes befőzés során, szem előtt tartva  a befőzés gyorsaságát is.

Hasznos tapasztalatokkal távoztak a beszélgetésen résztvevők.

Június 11-én Családi Napot tartottunk a Duna partján, az óváriak által jól ismert Biczónál.

A családi nap reggeli szalonnasütéssel kezdődött, majd a csapat ráhangolódott az ebéd elkészítésére. Közben érkeztek a családok és így a labdajátékok is elkezdődhettek, a kicsik a játszóteret vették birtokba. Volt aki halat szeretett volna fogni, voltak, akik kártyáztak. A felnőttek szabadon beszélgettek ezen a kötetlen közösségépítő, vidám programon. 11 óra körülre már annyi család gyűlt össze, hogy megkezdődhetett a játékos sorverseny a vállalkozó kedvű felnőttek és gyerekek számára.

A verseny végére elkészült a bográcsos finom ebéd, és az éhes csapat nagy étvággyal fogott neki a falatozásnak. Jó hangulatunkat növelte a háttérben szóló zene is. Az anyukák által készített süteményekkel fejeztük be az ebédet. Erősen sütött a nap, hevesen fújt a szél, így ebéd után mindenki igyekezett árnyékba húzódni. Folytatódott az eszmecser, a bátrabbak a szabadtéri színpadon közös táncba kezdtek, hogy megmozgassák izmaikat.

Megint jó volt együtt lenni, közösen főzni, a friss levegőn együtt ebédelni, kötetlenül beszélgetni, közösséget építeni.

Egyesületünk 9 fővel vehetett részt és utazott el Nyíregyházára a Kárpát-medencei  Családszervezetek Szövetségének találkozójára. A két napos rendezvényen találkoztunk  felvidéki ismerőseinkkel, de összebarátkoztunk több határon túl élő magyar családokkal, egyesületi vezetőkkel is. A színpadon, az öt régió, rendkívül változatos és színvonalas programmal bűvölte el a közönséget. Köszönjük a lehetőséget, a szervezést a feledhetetlen perceket.

A hónap végén érkezett segélykérő telefonhívásra a város kollégiumában elszállásolt ukrán anyuka egy hónapos kisfiának adtunk át babakocsikat, mellette vittünk gyermekruhákat is a menekült családoknak.

Orbán Józsefné elnök Nagycsaládosok Életfa Egyesülete


Nagycsaládosok sport- és egészségnapja

Hét ágra boldogsággal töltötte el versenyzők, a játékos feladatok végrehajtását segítők, a lelkes drukkerek és az energia pótlására szánt szendvics készítők lelkét április 23-án a Családi- sport és egészségnapunkon.

Két év kihagyás után most ismét megszervezhettük ezt a sok évtizede zajló hagyományos programunkat.

Hét családi csapat nevezett be a vidám játékos vetélkedőre, akik egy bemelegítő tornával készítették fel izmaikat a hangulatos ügyességi játékokra. Két csapat is volt, ahol a nagymama versenyzett együtt az unokáival.

Végig jó hangulatban folyt az izgalmas vetélkedő, amelyhez a nem versenyző családtagok biztatása is hozzájárult.

Mivel a 7 csapat egyszerre nem fért el a pályán, ezért minden versenyszámot két ízben bonyolítottunk le. Az éppen nem versenyző csapatok, energiájuk pótlására, sűrűn felkeresték az egészséges falatokat kínáló büfénket.

Az időeredményeken túl a csapatok sorrendjét a „Szellemi totó” kitöltésének eredménye is befolyásolta. Legutolsóként egy lufifújó verseny zárta a vetélkedőt, amelyet külön értékeltünk. Természetesen az eredményhirdetésnél minden csapatot egyformán jutalmaztunk, mert nem az eredmény, hanem a részvétel volt a fontos. Az eredményhirdetés után a gyerekek tovább játszottak egymással, a felnőttek pedig a büféasztalok mellett beszélgettek.

Nagyszerű nap volt, felszabadultan játszottunk, beszélgettünk és végre megölelhettük egymást is.

Köszönöm minden résztvevőnek ezt a csodálatos napot!

Orbán Józsefné elnök Nagycsaládosok Életfa Egyesülete


Tisztújító közgyűlés 

Bővült a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének elnöksége, vezetősége.

Korábban a kibővített elnökségi ülés megszavazta, hogy a munkabizottság, a feladatok jobb szétosztásának lehetősége, valamint a vezetőségi tisztségek könnyebb átadása-átvétele miatt az eddigi háromtagú elnökség hét tagra bővüljön.

A Közgyűlésen a következő egyesületi tagok kaptak bizalmat az egyesület felelős vezetői tisztségeire:

  • Elnök: Dr. Orbán Józsefné
  • Titkár: Varga József
  • Gazdasági felelős: Ocskó Irén
  • Elnökségi tagok: Csutak István, Kardos Éva, Varga Gábor, Zseliznik-Pusztai Natália.

Felügyelőbizottság:

  • Elnök: Everling Judit
  • Tagok: Riger Tünde, Somogyiné Nagy Anita

Az új Elnökség köszöni a bizalmat. A régi-új elnök pedig jó együttműködést és sok-sok erőt, hasznos tevékenykedést kívánt, hogy összefogva, az alapszabályában megfogalmazott célokat szem előtt tartva, elősegítsék az egyesület közhasznú tevékenységét. A tagoktól pedig azt kérte, hogy segítség önkéntes munkánkat, hisz egymást támogatva, a másikra segítően odafigyelve juthatnak el céljaik megvalósításához. Mindenki tegyen az egyesületért közösen, jókedvvel, együttérzően, egymásra figyelve, egymást tisztelve és szeretve!


Városunkat szépítették a nagycsaládosok

A Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete csatlakozott ”Ne dobd el!” – városi szemétszedési, várostisztítási akcióhoz, amelyet az önkormányzat koordinált és ami 2022. március 22 és 26 között zajlott Mosonmagyaróvár több helyszínén.

Március 25-én fél négykor gyülekeztünk a Károly utca végén található körforgalma mellett. Tavalyihoz hasonlóan most is a körforgalomtól a Kiserdő úti a hídig, a Kiserdő és a panelok mögött található kézipálya, valamint az új park volt az egyesület számára kijelölt terület a szemétgyűjtésre. 20 fős csapattal vágtunk bele, nem kis lelkesedéssel és így viszonylag gyorsan végeztünk a feladattal. Ami nagyon örvendetes, hogy 13 gyerek/fiatal vett részt a szemétszedési akcióban. Ez jó alkalom volt arra, hogy különböző generációk összefogjanak és közösen végezzenek el egy olyan feladatot, ami egyidejűleg hasznos, példamutató és az elvégzett munka után jó érzéssel töltött meg minden résztvevőt. Hiszen így hozzájárultunk környezetünk tisztán tartásához, a környezettudatos gondolkodás népszerűsítéséhez, a szebb és élhetőbb környezethez. A legfiatalabb résztvevő 6 éves volt, a legidősebb pedig 64.

8 zsák szemetet gyűjtöttünk össze. Zsákokat és kesztyűket az Önkormányzat biztosította. Felfedeztünk 2 nagyobb szemétlerakó helyet, amelyet lefotóztunk és az infót erről eljuttatjuk az Önkormányzathoz. Az összegyűjtött szemét túlnyomó része sörös és más italos fémdobozok, fél literes PET-palackok, továbbá elhajított papír zsebkendők, cigaretta csikkek, egyszer használatos poharak. A „különleges” találatok közé tartozott egy régi rádió, egy motorkerék. A szemétgyűjtés végén mindenkinek jól esett a jutalmul kapott csoki és üdítő.

Köszönöm a megjelenő családoknak, hogy eljöttek és közös élmények közepette teljesítettük a vállalt feladatot. Szeretném arra buzdítani az Egyesületünk tagjait, hogy amennyiben ősszel ismét lesz hasonló hulladékszedési akció, csatlakozzanak minél nagyobb létszámmal, hisz úgy gondolom nincs jobb annál úgy zárni egy napot, hogy valami fontosat és értékeset tettünk nem csak saját érdekünkben, de a saját városunk és környezetünk érdekében is.

Zseliznik-Pusztai Natália vezetőségi tag

 


Nagycsaládosok Életfa Egyesületének Tavaszváró összejövetele

2022. február 26-án megrendeztük a szokásos Tavaszváró összejövetelünket, amely végül farsangi hangulatot öltött. A csodálatosan felújított Part Rendezvényház (volt MOFÉM kultúrház) adott otthont rendezvényünknek. Nosztalgiáztunk, mert ezelőtt 30 évvel ebben a MOFÉM művelődési házban volt a székhelyünk és hosszú éveken keresztül itt tartottuk farsangi rendezvényeinket is. 105-en vettünk részt a programban, ebből 47 gyermek zsivaja töltötte be a termet.

A gyerekek jelmezes felvonulása megalapozta a jó hangulatot, amelyet az egyesületi tagok által előadott kabaréjelenet követett.
Hangulatos táncházzal, majd gyerek tombolával folytatódott a műsor. Stílusváltás következett, melynek következtében egy könnyed össztánc hozta össze és mozgatta meg ismét az egyesület tagjait. Mindenki izgatottan várta a felnőtt tombola sorsolást. Nem volt gond, hogy a rengeteg tombolatárgy kisorsolása időt igényelt, mindenki élvezte és jókat derült a nyereményeken.

A legkisebbeknek kialakított játéksaroknak is volt mindig hancúrozó lakója.
A kézműves foglalkozások is nagy sikert arattak a gyerekek körében.

Ételben és italban sem volt hiány. A belépőül szolgáló tál süteményeket gyakran meglátogatták a résztvevők. Az önkéntesek alig győzték a szendvicsek készítését.
Jól szórakoztunk, vidám hangulatban váltunk el. Nagyon jó közösségépítő programmá sikeredett az összejövetelünk.

Köszönöm minden résztvevőnek a vidám hangulat megteremtését, az önkénteseknek pedig a sok-sok fáradtsággal járó segítő munkát, amely nélkül nem sikeredett volna ilyen kereken széppé az esténk.

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete


Nagycsaládosok adománygyűjtése

Nagycsaládosok Országos Egyesületének országos akciója révén, az elmúlt hét végén 3 napra adomány gyűjtésére kaptunk lehetőséget Mosonmagyaróváron, a magyar élelmiszer áruházlánc Príma boltjában a Kálnoki úton.

33 egyesületi tagunk önkéntes propagáló munkája és a nagylelkű adományozóknak köszönhetően több mint 500 kg adomány gyűlt össze. Ennek zöme, tartós élelmiszer. Mivel kisgyermekes családokért is kampányoltunk, így babaápoláshoz szükséges cikkek, pelenkák és bébiételek is bekerültek gyűjtőkosarunkba. Ez egy nagyon-nagyszerű eredmény! Megérintette a vásárlókat az adománygyűjtési akciónk.

Öröm volt számunkra, hogy a vásárlók zöme végighallgatta gyűjtési célunkat és átvette a szórólapot. Többen megköszönték a vásárlók közül, hogy vállaltuk helyettük is a másokról való gondoskodást, a rászorulók fele nyújtott segítő odafigyelést. Büszke vagyok a gyűjtőcsapatra, az áruház nagylelkű vásárlóira, az áruház dolgozóinak segítőkészségére, mindenkinek köszönöm a támogatást az egyesület nevében.

Hálás szívvel köszönöm önkénteseinknek, hogy a hétvégi szabadidejük terhére vállalták az adománygyűjtésben és szállításban való részvételt. Az adományt az egyesület a rászoruló családokhoz juttatja majd el decemberben.

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

No Images found.


Megyei Civil Nap Győrújbaráton

A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, mint a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosa bemutatkozásra hívta egyesületünket az I. MEGYEI CIVIL NAPRA amelyet 2021 november 27-én szombaton 10:00 órától tartottak a Timaffy László Művelődési Ház és Könyvtárban Győrújbaráton.

A rendezvényen megjelenteket először dr. Iváncsics János, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezetője, majd Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és Kóbor Attila, Győrújbarát polgármestere köszöntötte.

A rendezvényen Megye Civil Szervezete és Civilként a Köz Szolgálatáért díjak átadására is sor került. Előbbit a Mosonmagyaróvári Civil Szövetségnek ítélte a kuratórium, mely szervezet a mosonmagyaróvári civilek érdekképviseleti ernyőszervezeteként működik, céljaként kitűzve a város és környéke civil életének támogatását és segítségét. A díjat a Szövetség elnöke, Nagy Sándor vehette át. A Civilként a Köz Szolgálatáért díjban Zajovicsné Vízer Bernadett, a Lurkó Győri Kórház Gyermekosztályáért Alapítvány kuratóriumának elnöke részesült kiemelkedő munkájáért, hiszen időt és energiát nem kímélve fáradozik azon, hogy a kis betegek kórházban töltött ideje minél könnyebben teljen.

A Civil Napon színvonalas kulturális programok szórakoztatták a megjelenteket.

Mi pedig kiadványainkkal, korábban kapott okleveleinkkel, kézműves termékeinkkel és az egyesület 25 éves jubileumára készült zenés képsorral mutattuk be, élénk érdeklődés közepette, egyesületünk életét.

Büszkék voltunk arra, hogy bemutathattuk egyesületünket, de arra is, hogy az alapítvány által meghirdetett fotópályázatra érkező 100 fotó közül kiállított 22 kép között két egyesületi tagunk, Everling Judit és Varga Milán által készített fotók is ott voltak.

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

« A 9 »

 


Nagycsaládosok időutazása a várban!

A november 6-ra meghirdetett várlátogatási programunk nagy érdeklődést váltott ki az egyesület tagjai között. Közel 90-en voltunk kíváncsiak a kulturális örökségvédelem jegyében megvalósult részbeni rekonstrukció eredményére. Már a belsőudvarra vagyis a fogadótérre belépve is lenyűgöző látvány fogadott minket. Ámulatunk csak tovább fokozódott ahogy haladtunk a termekben és megcsodálhattuk az interaktív tárlatokat. Tárlatvezetőink, akik a várban jelenleg is működő egyetem hallgatói voltak, nagy lelkesedéssel és átéléssel ismertették a vár történetét és főleg az 1818-ban létrehozott és jelenleg is működő agrárfelsőoktatási intézmény történetét. Előadásukból áradt az alapítók és a nagy múltú tanintézetben oktató tanárok, a világhírnevet szerzett volt hallgatók iránti tisztelet, valamint az alma mater szeretete. Amíg a felnőttek az előadásokat hallgatták, addig a lányok beöltözhettek várkisasszonynak, a fiuk pedig várúrnak.

Köszönjük a nagyszerű élményt. Több család döntött úgy, hogy ide újra el kell jönni, körbesétálni az épületet, a várárkot és közben meginni egy kávét, üdítőt a Strauss kávéházban.

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

« A 2 »

A szeretet Ízei

Október 25-én szeretettel vittük és adtuk át egyesületünk tagjai által szeretettel adott, üvegbe zárt napfény által érlelt gyümölcsöt, zöldséget.

Tagjainktól 81 üveg befőtt, lekvár, paradicsomlé, savanyúság gyűlt össze.

Az üvegeket a NOE által kért módon felcímkéztük, majd feldíszítve vittük Dinnyésre, ugyanis a NOE tavaly is és idén is ide szervezte a „Szeretet ízei” program átadó ünnepélyét.

Országosan 2500 befőtt gyűlt össze. A legtöbbet szállító 3 egyesület befőző automatát kapott jutalmul. Mi nem voltunk a jutalmazottak között. Azért az ünnepélyen elhangzott köszönő szavak, amelyek nekünk is szóltak, mélyen megérintettek minket is.

Köszönettel tartozom annak a 10 családnak, akik a támogatást kérő levelem alapján örömmel hozzájárultak ahhoz, hogy a NOE kérésére egyesületünk is szállíthatott, nem is kevés mennyiségű, befőttet. Köszönöm az üvegek felcímkézését, csinosítását is.

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete


A szebb és élhetőbb környezetért!

Egyesületünk is csatlakozott az országosan meghirdetett ”TeSzedd!” – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” hulladékgyűjtési akcióhoz, amelyet az önkormányzat koordinált.

Október 22-én fél négykor gyülekeztünk a Károly utca végén található körforgalma mellett. Ugyanis a körforgalomtól a Kiserdő út a hídig, a Kiserdő, és a panelok mögött található kézipálya, valamint az új park volt az egyesület számára kijelölt terület a szemétgyűjtésre. A 19 fős lelkes csapat viszonylag gyorsan végzett a feladattal mivel -amint megtudtuk- általános iskolások már a hét elején gyűjtöttek szemetet ezen a területen.

Zsákokat és kesztyűket az Önkormányzat biztosította.

5 zsák szemetet gyűjtöttünk össze. A szemerkélő eső szerencsére csak pár percig ijesztegetett bennünk és így végrehajthattuk a vállalt feladatot, amellyel hozzájárultunk környezetünk tisztán tartásához, a környezettudatos gondolkodás népszerűsítéséhez, a szebb és élhetőbb környezethez.

Köszönöm a megjelenő családoknak, hogy eljöttek és közös élmények közepette teljesítettük a vállalt feladatot. Megint jó volt együtt lenni.

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete


IV. Szőlőszüret Ásványrárón

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete október 9-én tartotta a IV. Szőlőszüreti rendezvényét Ásványrárón.

Faragó Miklós és felesége Edina várta a tagságunkat az immár hagyományosnak mondható napon. Még az égiek is a segítségünkre siettek, mert egy borongós hét után ragyogó napsütésben, csodálatos időben lehettünk együtt. 10 órakor kezdődött a program. Szakácsaink, Szakály János és Csutak István tálalták a frissen sült szalonnát, aminek mindig nagy sikere van. Ebédre krumpligulyást rendeltek sok csirkehússal, ezért hamar neki is álltak főzni szakácsaink. Amíg készült az ebéd a vendégek sem pihentek, szemezték a szőlőt, készült a must, na és persze a lekvárfőzés is indulhatott. Aki közben megéhezett bőven falatozhatott a rengeteg süteményből, krumplis pogácsától a finomabbnál finomabb krémes sütemények közül lehetett válogatni. Úgy belemerült mindenki a munkába, észre sem vették, hogy már 13 óra van. Az udvaron elhelyezett padoknál folytatódott a nap közös ebéddel, majd beszélgetéssel. A gyerekek és felnőttek egy kis szusszanás után vállalkoztak egy sétára is, közösen mentek ki a Duna partra, de még játszóterezésre is jutott idő. Közben Edina és lelkes segítői is végeztek a lekvár főzéssel. Ajándékként minden résztvevő egy üveg mustot és lekvárt kapott emlékül. Bizony estébe hajlott már az idő, amikor búcsúztunk Miklóstól és Edinától.

Csodálatos nap volt minden résztvevő számára, igazán sajnálhatja, aki nem tudott eljönni. Úgy búcsúztunk el, hogy jövő októberben újra itt leszünk, ezt a szép hagyományt nem szabad megszakítani. Köszönetet kell mondanunk Miklósnak és Edinának, akik helyet biztosítanak a rendezvénynek, melynek kitalálói is Ők voltak. Igazi csapatépítő találkozó volt ez. Ehhez persze kell Miklós és Edina lelkes, önzetlen hozzáállása, személyes varázsuk is. Köszönet Mindenkinek aki kint volt, segített, nem is azt mondanám, hogy dolgozott, hanem élvezettel tevékenykedett.

Csutak István

« A 2 »

Közösségépítő kirándulás a Káli -medencében

Szeptember 11-én 50 egyesületi taggal vágtunk neki a közös kirándulásnak. Tudtam, hogy sikerülni fog, hisz mindent megtettünk az előkészületek során. Közösen állítottuk össze a programot, amely nem is volt olyan könnyű feladat, hisz oly gazdag látnivalókban  hazánk legszebb területei közé sorolható Káli-medence, hogy nehéz volt kiválasztani a célpontokat. Nem volt idegenvezetőnk, de megoldottuk a táj bemutatását, mert egy-egy szülő vállalta a felkészülést a megállóhelyek nevezetességeinek ismertetéséhez.

Tudtam, hogy sikeresek leszünk, mert sok fiatal szülő és gyermek jelentkezett a kirándulásra, így lelkes csapatként érkeztünk meg az első állomásra Hegyestűre. A legnehezebb hellyel kezdtük, hogy még frissen legyen erőnk felkapaszkodni a 13%-os lejtőn és a sok lépcsőn, amely pompás kilátóhelyre vezetett minket. Különböző időpontokban, de végül mindnyájan felértünk a geológiai természeti csodához a kétszintes, függőleges bazaltoszlopokból álló, óriási sziklafal lenyűgöző látványához. A következő állomásunk Kővágóőrsön  Veszprémi Imre alkotása, a Káli -medence felvigyázóiként emlegetett az Emberi Komédia szoborcsoport megtekintése volt. Különleges látványt nyújtottak a mészkőből és acélcsőből készült óriások.

Útközben szó esett a A Káli-medence kuriózumairól  a mosóházakról.

Utunk Kékkúton a Theodóra-forráshoz vezetett, ahonnan az egyik legrégebbi hazai ásványvizünk származik.  A nagy melegben mindnyájan felfrissültünk a hűvös, kissé szénsavas forrásvíztől. A következő állomásunk a a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében elhelyezkedő, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekben gazdag Salföldre vezetett.

Konkrétan a Salföldi Majort, egy működő gazdaság életét és őshonos magyar háziállatfajtákat: rackajuhot, mangalicát, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat, mint például pulit, pumit és mudikat valamint lovakat, köztük a nemzeti kincsként számon tartott, kalandos történetű gidrán fajtát néztük meg. Az Állatsimogatóban kisállatok várták gyermekeinket.
A Major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményekkel bódított el minket a tűző nap melegében. A mezőgazdasági gépkiállítás hagyományos eszközöket sorakoztat fel. A szekér és kocsi kiállítás is a múltba repített minket.  Meglepetésként (nagycsaládos egyesületet megtisztelve) részt vehettünk egy lovasbemutatón, ahol a csikósok ügyességét csodálhattuk meg. A humoros interaktív bemutatóba tagjainkat is bevonták. Nagy élmény volt mindenki számára. Útban hazafelel már csak egy fagyira futotta időnk Tapolcán.

A csodálatos napsütésben, felszabadultan, vidáman, egymást segítve telt a napunk. A kirándulás közösségformáló ereje megmutatkozott, hisz egymást segítve, egymásra figyelve tettük kellemessé és felejthetetlenné a napot.

Köszönjük a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének a közösségépítő kirándulásunkhoz nyújtott támogatást.

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

« A 3 »

Régiós Családi Nap Tatabányán

Autóbusszal érkeztünk 2021. augusztus 14-én Tatabányára, a NOE Felső-Duna Régió Családi Napjára. A rendezvény szinhelyéül a Nomád Kempinget választották a rendezvényszervezők, Horváth Hajnalka a régió vezetője és a Tatabányai Nagycsaládosok Egyesületének elnöke Nyírőné Melinda, akik nagy szeretettel hívták és fogadták a régióhoz tartozó nagycsaládos egyesületek, csoportok tagjait.
Jó választás volt a helyszín, mert sok árnyas hely várta az érkezőket. A gyerekeknek kiépített, kialakított játékterek, ügyességi-, kincskereső játékok, kézműves foglalkozások, valamint a reggeli közös tánc is a fák árnyékot adó lombjai között zajlottak.
Az óvári csapat is beszállt az ebédfőzésbe, melyhez az alapanyagot a vendégül látók biztosították. A finom lecsó elfogyasztása után a Turulhoz látogathattak el a résztvevők. Visszaérkezésünkkor a TUnderground  Club motorosai már várták a családokat, hogy bemutathassák különleges motorjaikat. Nagy sikere volt ennek a programnak is, mint ahogy az egész napi rendezvénynek is.
A házigazdák bőségesen elláttak minket házi süteményekkel, zsíros- és lekváros kenyérrel.

Köszönjük a szervezők rengeteg munkáját, kedves fogadásukat, bőséges ellátásunkat.

Jól éreztük magunkat, kellemesen elfáradtunk, megismerkedtünk a régióhoz tartozó egyesületek családjaival is.

Dr. Orbán Józsefné  elnök

 


Nagycsaládosok Zánkán

A Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének 20 fős gyerekcsapata izgalmas és nagyon tartalmas hetet töltött, augusztus első hetében, Zánkán az Erzsébet-táborban. A csapatban a kisiskolástól a gimnazistáig minden korosztály képviseltette magát. A gyerekek az első percben megtalálták a közös hangot, segítették egymást, sokat játszottak, nevettek együtt, barátságok kötődtek.

Rengeteg programunk volt, egy percig sem unatkoztunk: minden reggel zenés tornával kezdtük a napot, és az időjárásnak köszönhetően sok időt tölthettünk a Balatonon (sárkányhajó, sétahajó, strandolás, vízilabda). Sokat mozogtunk, sportoltunk (lézer-tag, szabja vívás, kempó, kendó, sportvetélkedők, célba lövés), a cirkuszi manézsban még a tányérpörgetést is megtanultuk. Részt vettünk különböző foglalkozásokon is: elsősegélynyújtás, drámapedagógia, néptáncóra, rovarbemutató. A gyerekeknek legjobban a „Hősök napja” tetszett, ahol izgalmas honvédségi bemutatót láttunk, kipróbáltuk a tűzoltást, végigmentünk a füstsátoron és a katonai akadálypályán, közelebbről megvizsgáltuk a rendőr- és mentőautókat, ültünk rabszállító buszban is. Esténként kertmoziban és koncerteken voltunk, utolsó tábori napunkat pedig nagyszabású zenés ceremóniával, tűzijátékkal zártuk.

Köszönetet mondunk mindenkinek, akik lehetővé tették számunkra ezt a felejthetetlen hetet. Az Erzsébet-tábor egy csoda!

Dr. Lencsés-Varga Erika


Nagycsaládosok Életfa Egyesületének Családi Napja a Biczónál 2021. 06. 12-én

Tagságunk nagy izgalommal várta a karantén utáni első közös programunkat. Már 9 óra előtt jó hangulatban megkezdődött a főzéshez az alapanyagok előkészítése a Biczónál, a Duna parti fák alatt. Aki éhesen érkezett, sült szalonnát, lilahagymás zsíros kenyeret ehetett, aztán bekerültek az üstbe az ebéd alapanyagai. Jó volt látni, mennyire örültek egymásnak az érkező családok, akik nem üres kézzel jöttek, hisz a kosarakból előkerültek a finom sütemények, gyümölcsök! Végre ismét találkozhattunk, beszélgethettünk, örülhettünk egymásnak, játszhattunk közösen! Hetvenen gyűltünk össze.
Ebéd után a vállalkozó kedvűek óvodástól a nagyszülőkig egy órás örömtáncot járhattak Zsuzsival.

Jó volt ismét együtt eltölteni egy pihentető, vidám családi napot!

Vargáné Gyimesi Ildikó


Várostisztítási akció, felelősséggel a szebb környezetünkért

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a Föld Napja alkalmával szemétszedési, várostisztítási akciót hirdetett, amelyre nagyon sok civil szervezet, köztük egyesületünk is bejelentkezett. Az akció célja, üzenete a közös társadalmi felelősség, környezetünk tisztán tartása és a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése. Mivel egyesületünk célkitűzései között szerepel a „A nagycsaládosok környezettudatos életmódra nevelése”, ezért egyértelmű volt az akcióban való részvételünk.

A megtisztítandó területet az Önkormányzat jelölte ki számunkra, amely a következő városrészt foglalta magában: Károly út körforgalmától a Kiserdő út a hídig, a Kiserdő teljes területe. Az Önkormányzat biztosította a gyűjtéshez a zsákokat, kesztyűket, kötözőket, a csomagban még csokit is találtunk, amelynek mindenki nagyon örült. Mivel nem tudott minden előzetesen bejelentkező eljönni, így az ő csokijukat a gyerekek kapták meg. Tizenkilencen gyűltünk össze az akcióra, köztünk volt 3 kislány és két kamasz fiú is.

A Kiserdőben az összes járható utat bejártuk, itt elsősorban eldobott palackokat fedeztünk fel.

A legtöbb szemetet a Gulyás Lajos út mellett gyűjtöttük össze, egy helyen egy szemétlerakó helyet is felszámoltunk. Sok szemét gyűlt össze a Fácános úton is. Sajnos nagyon sok eldobott csikket találtunk az utak mentén. Összesen 24 zsák szemetet szedtünk össze. Elszomorodtunk a sok-sok eldobott szemét látványától, a felelőtlen emberek viselkedésétől.

Nagyon jó közösségépítő program volt, úgy éreztünk tettünk valamit városunk tisztaságáért, a szebb és élhetőbb környezetünkért. Köszönöm megjelent tagjainknak a lelkes részvételt!

Orbán Józsefné elnök Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete


 

Burgonya adomány érkezett a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületéhez. 

Március 9-én 2400 kg, nagyon szép és egészséges, burgonya adomány érkezett az egyesülethez. Ezt a nem kevés mennyiséget egyik tag családunk gépkocsi beállójához irányítottuk, akik a fagyveszély miatt ezt az ideiglenes tároló helyet – egynapos munkával – körbefóliázták.

A két nagy konténerben leszállított burgonyát, érkezése után négy család önkéntes munkájával rasel zsákokba raktuk. Az adományért előre megtervezett sorrendben, fegyelmezetten érkeztek a családok és így sikerült megoldani azok érintésmentes átadását. 120 család vette át az adományt, akikkel sikerült az átvétel során pár szót is váltani. Mindenki örült a burgonyának, jó volt találkozni egymással és pár jó szóval köszönteni a tagjainkat.

Köszönettel tartozunk az Auchan Magyarország Kft. vezetőinek a burgonya felajánlásáért, a NOE vezetőinek az adomány fogadásának megszervezéséért, Horváth Hajnalkának a NOE Felső-Duna Régió vezetőjének a szállítás megszervezéséért. Hálás köszönet a Varga családnak (Ildikónak, Jóskának, Milánnak) az adomány elhelyezéséért, a biztonságos tárolás és kiosztás lehetőségéért. Köszönöm az önkénteseknek (Weisz-Sáling család, Salzer család, Varga család és Dovigyel Kati) a burgonya átcsomagolását.

Gondolom, azóta sok finom burgonyás étel került a nagycsaládosok asztalára.

A burgonya szétosztásról készült felvételek képgalériánkban tekinthetők meg.

Dr. Orbán Józsefné  elnök


Jubiláló házaspárok köszöntése (2021.02.13.)

A Házasság Hete apropójából egy rövid, de annál meghittebb ünnepségen köszöntötte a vezetőség az egyesület jubiláló házaspárjait. 9 család jelezte felénk, hogy ebben az évben kerek számú évfordulót ünnepelnek. A vírushelyzetre való tekintettel két részben bonyolítottuk le a köszöntést.

Örömünkre szolgált, hogy a házaspárok vállalták a nyilvános szereplést, a példamutatást a közös ünneplést. Sajnos az élet diktált rendkívüli munkahelyi behívást is és így csak az egyik fél jelenhetett meg körünkben. Nagycsaládosok egyesületeként szabályzatunkban megfogalmazott céljaink között fő szerepet tölt be a család tiszteletére nevelés, a házasságért és a gyermekekért érzett felelősség erősítése.

A jubiláló házaspárjaink köszöntésével, szeretnénk hangsúlyozni a házasság fontosságát, megerősíteni a házasságban vetett hitünket. A jubiláló házaspároknak kívánunk küzdelmek helyett továbbra is jó együttműködést. Kívánjuk, hogy gazdagodjanak újabb és újabb élményekkel, melyeket éljenek meg szeretetben, derűben, békességben és jó egészségben.

Dr. Orbán Józsefné  elnök

Az ünnepségről készült felvételek képgalériánkban tekinthetők meg.


Családok támogatása Mosonmagyaróváron

„A KCSSZ és a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete közös programja.”

 

Nem könnyű ebben a vírusos helyzetben közösségépítő programokat szervezni, amikor nem ölelhetjük meg egymást, és maszk mögé kell rejtenünk mosolyunkat, arcunk rezdüléseit. Programjainkat, találkozásainkat most is egymásra figyelve, a járványügyi szabályokat betartva hajtjuk végre.

Egyesületünkön belül több családnál az egyik szülő vagy olyan is előfordul, hogy mind a két szülő elveszítette munkahelyét. Többen csökkentett munkaidővel és az ezzel járó munkabér csökkenéssel szembesülnek nap mint nap.

Január során folytattuk a rászoruló családok támogatását. Negyven család vehetett át ismételten tartós élelmiszerekből álló csomagot.

Az első adománycsomaggal, karácsony előtt leptük meg a családokat. Ekkor 72 családnak szereztünk örömöt. Azért döntöttünk a kétszeri támogatás mellett, mert tapasztalatból tudjuk, hogy a karácsonyi ünnep utáni időszak, amikor is a tartalékok teljesen kimerülnek, elfogynak, mindig nehéz a családok számára.

Egyenként hívtuk a családokat, így alkalmunk volt beszélgetni, nosztalgiázni a korábbi évek farsangi báljairól. A családokkal érkező  gyerekek bemutatták a most készülő jelmezeiket is.

Köszönet illeti a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségét, annak elnökségét, valamint az adományozó mosonmagyaróvári civileket, mert támogatásukkal örömöt szerezhettünk sok nagycsaládnak az újév első hónapjában is.

A mosolyokat nem láttuk, de a szemek csillogásából éreztük a támogatott családok örömét, amelyet a felmutatott szmájlikkal is kifejeztek.

Köszönöm az önkéntes segítőknek, akik közreműködtek a vásárlások lebonyolításában, szállításában, csomagolásában és a kiosztásban valamint a dokumentáció elkészítésében.

Az adománygyűjtésről készült képek képgalériánkban megtekinthetőek

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete nevében

Dr. Orbán Józsefné elnök