Család nélkül szegényebbek lennénk!

Aktuális hírek

Életfások adománygyűjtése a Príma Csemegeboltban

Egyesületünk, a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete idén is engedélyt kapott adománygyűjtésre a Kálnoki úton található Príma Csemegeboltban.

Már nagy gyakorlatunk van ezen adománygyűjtés megszervezésében és lebonyolításában. Több éve rendszerint ugyanazok a családok jelentkeznek a két-három órás váltásokban zajló szórólapozás és adományfogadás lebonyolítására. Azért mindig előfordul, hogy egy-egy újabb család is bekapcsolódik e nemes feladat végrehajtásába. Most is volt két család, akik gyerekeikkel együtt „kipróbálták” magukat és a próba sikerrel járt. Több csapatban is szórólapoztak gyerekek és nagyon élvezték.

Idén minden gyűjtő pozitívan nyilatkozott a vásárlók hozzáállásáról. Ötödik éve gyűjtünk ezen a helyszínen és úgy tűnik az emberek elfogadóbbá és adományozóbbá váltak. Türelmesen végighallgattak minket, csak ritkán voltak megjegyzések. Jó volt látni a gyerekükkel együtt vásárló szülők példamutatását, ugyanis a megvásárolt adományt gyermekük rakta be gyűjtőkosarunkba. Ez az érzékenyítés kiváló példája. Az összegyűlt adományok mennyisége is tükrözte a pozitív fogadtatást.

500 kg tartós élelmiszert (zömmel tésztafélék, liszt, cukor, olaj, rizs, konzervek, édességek), bébiételt, babaápolási szereket, pelenkákat, vegyiárút szállítottunk el a raktárunkba. Ebből a mennyiségből több mint 50 egyesületi tagcsaládunknak tudunk karácsonyi csomagot készíteni.

Köszönjük a bolt vezetőinek, munkatársainak a segítségét, a vásárlóknak az adományokat. Én pedig köszönöm a 16 család önkéntes munkáját!

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Gyógynövényes Nap az Ürmös Portán, Pannonhalmán

Izgalmas, jó hangulatú napot tölthettünk november negyedikén az Ürmös Porta pannonhalmi birtokán. A reggeli négy fok tíz órára már 12-re szelídült és a nap mellett a finom gyógynövényes teák is kellemesen melengették a régió minden pontjáról érkező résztvevőket. Miután megismerkedtünk a hely és tulajdonosa, Pottyondy Ákos történetével, a délelőtt a gyógynövényekről, azok termesztéséről és felhasználásáról szólt, de a talajegészség fontossága, a mulcsolás és takarás különbsége,  a biodinamika és még sok más is szóba kerültek. Az ebédszünetben megosztottuk a kis batyuinkat, beszélgettünk, ismerkedtünk, majd gyümölcsészettel folytattuk. Megtudtuk miért jó tájfajtákat ültetni, hogyan történik az oltás és metszés, ha egyáltalán szükség van rá.

A nap egyik legfontosabb üzenete talán az volt, hogy a természettel összhangban dolgozva, a működéseit megértve és tiszteletben tartva érhetjük csak el, hogy tápláljon minket.

Az utolsó részben a gyógynövények kivonatolásának technikáit tekintettük át, készítettünk fehér ürmös tinktúrát, körömvirág macerátumot és zsályás mézet. Így aztán két hónap múlva, mikor „megérnek” majd a készítményeink a kamrapolcokon,  a gyomrunk, a bőrünk és a légutaink is biztonságban lesznek majd sérülésekkel és betolakodókkal szemben.

Az ingyenes programot Horvát Hajnalka a NOE Felső-Duna régiójának vezetője szervezte.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az értékes napnak!

Orbán Józsefné  az egyesület elnöke

 


Mosonmagyaróvári Életfások kitüntetése

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, valamint a Mosonmagyaróvári Civil Szövetsége október 7-én tartotta Mosonmagyaróváron, a XXIV. Mosonmagyaróvári és a III. Győr-Moson-Sopron Vármegyei Civil Napot.

Hagyomány, hogy a civil szervezetek bemutatkozása mellett jutalmazzák azokat a civil szervezeteket, akik kiemelkedő munkát végeztek, valamint azon mecénásokat, akik önzetlen támogatásukkal segítették valamely egyesület vagy alapítvány munkáját. Ezen alkalomból „ A Vármegye Civil Szervezete” díjat kapott az Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete. A díjat Dr. Iváncsics János alpolgármester, Szalay- Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, valamint Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Közgyűlés elnöke adta át.

Nagy elismerés ez egyesületünk számára.  Büszkék vagyunk erre a megtisztelő címre. Erőt ad ahhoz, hogy tovább folytassuk a családok érdekében kifejtett önkéntes munkánkat.

Köszönjük az elismerést. Köszönöm az egyesület tagjainak a sok-sok munkát, amelyet mások érdekében önzetlenül tettek, amely alapot adott közel 35 éve végzett önkéntes tevékenységünk elismeréséhez. Ez az elismerés az egyesületnek szól. Köszönet azoknak is, akik „csak” befizetik a tagdíjat ezzel is segítve az egyesület munkáját, akik eljönnek az adományokért, vagy akik részt vesznek a rendezvényeken, mert akkor érezzük, hogy érdemes volt dolgozni.

Köszönet mindazoknak, akik ügyelnek a fogadóórákon, rendezik a „NOE Butikunkat”, adományt gyűjtenek, szállítanak, csomagolnak, befőttet hoznak, vásárolnak, süteményt sütnek, főznek, kuktáskodnak, kézműveskednek és aktívak a közösségépítő programjainkon.

Orbán Józsefné  az egyesület elnöke


Életfások szüreti mulatsága Ásványrárón

A vendégszeretetéről híres Faragó házaspár, Edina és Miklós, ebben az évben is meghívta egyesületünk tagjait családi házukba, a Solina portára egy kis szüreti mulatságra. Október 7-én már hatodik alkalommal várták szeretettel a családokat. 54-en látogattak ki a rendezvényre. Miklós már előző nap leszüretelte a szőlőt, amit aztán közösen dolgozott fel a vendégsereg. Gyerekek felnőttek hatalmas lendülettel szemezték a szőlőt, préselték a finom mustot, amelyet mindenki megízlelt és finomnak talált. Többen az ebédhez kuktáskodtak. Amig a főzőbrigád főzte az ebédet a csapat lesétált a Duna Szigetközi-ágrendszeréhez.

Az utolsó vendégek 19 órakor búcsúztak el a lelkes vendéglátóktól.

Köszönjük Edina és Miklós a szeretetteljes fogadtatást, a népes csapat jókedvű együttlétének biztosítását. Köszönet a szép időért is.

 

A tagok nevében:

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Mosonmagyaróvári Életfások szeptembere

Nyárbúcsúztató Családi nap Szigetközben

Szeptember 2-án Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete 16. alkalommal rendezte meg Családi Napját  Dunaszigeten a Tündérsziget Ökoparkban.

Több mint százan, köztük nagyon sok gyerek és 2 felvidéki család is, töltötte el vidáman, a Szigetköz gyönyörű vízvilága tövében, sok-sok programmal ezt a csodálatos napsütéses napot. A korán kiérkezők kakastaréjjal (sült szalonna) zsíros kenyérrel hagymával, paprikával, paradicsommal csillapíthatták éhségüket. A szorgos anyukák a gyermekeknek több tányérnyi süteménnyel is kedveskedtek, ezen kívül gyümölcsök is szélesítették a kínálatot. Mivel sokan voltunk ezért 10 órakor már indult is az első 5 csapat a kenukkal, miután rövid oktatásban részesültek és a mentőmellényeket is felvették.  A kenuzást a kisebb gyerekek is nagyon élvezték. Sok család többször is megcsodálta a Duna szigetközi ágainak szépségét. Egy nagy körséta közepette megismertük az ÖKOPARK kialakulásának történetét, megtekintettük az óriási területen kialakított ökotudatos pihenési lehetőségeket, a gyógy- és fűszernövény kertet, a magaságyásokat, a majdnem kész élményközpontot. Csodálattal hallgattuk a park törekvéseit, szerepét, az ökotudatos nevelésben, a szigetköz élővilágának megőrzésében.

A gyerekek körében nagy sikere volt az üres konzerves dobozokra dobálásnak és a különböző ügyességi játékoknak. Nagy sikere volt az íjászkodásnak és a kézműves foglalkozásoknak is.

Az otthonról hozott gyógy – és fűszernövényeket a családok elosztották egymás közt. A „főző brigádunk” ebben az évben pincepörköltet készített. A bográcsban főtt ebéd rendkívül finom lett és minden cseppje elfogyott.

A csodálatos időben jó volt együtt lenni, kimozdulni, feltöltődni a tanévkezdés küszöbén.  Elmondhatjuk, hogy minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Minden résztvevő  hozzátett valamit ahhoz, hogy sikeres legyen a rendezvény.

A sikeres programunkhoz Önkormányzati képviselők is hozzájárultak.

Nagyon köszönjük támogatásukat.

Összetartozásunk erősítése családbarát közösségünkben „A KCSSZ és a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete közös programja.”

A KCSSZ -hez benyújtott eredményes pályázatunkban összeállított program keretében, felvidéki családokkal közösen, 2023. 09. 30-án ellátogattunk autóbusszal Kőszegre, kisvonattal pedig Kőszeg környéki falvakba. Megálltunk a cáki a pincesoron, amely egy kis skanzen, ahol különböző régi szőlészeti-borászati eszközöket, oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőpréseket, az egyik pincében pedig kádárkiállítás láthattunk. A gyerekek örömére különböző népi játékokat is kipróbálhattak.

Megálltunk Novákfalván is ahol megtekintettük a magyar történelmünk, kultúránk kiemelkedő alakjait megtestesítő alkotásokat és a régi vármegyéknek felállított kopjafákat.

A reggeli hűvös borongós idő szerencsére átváltott csodálatos napsütéses időre, amely még kellemesebbé tette kirándulásunkat.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Mosonmagyaróvári Életfások júliusa

A nyári időszakban is folyamatos volt az élelmiszermentés.

Minden kedden fogadóórát tartunk az irodánkban, ezen időszakban folyamatosan érkeznek az adományok  a város lakóitól, emellett saját családjaink pedig a rendszeres ruhabörzére.

Meghívást kapott Egyesületünk a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete (MÁNCSE) megalakulásának 25. évfordulójára rendezett Nagycsaládosok Kárpát-medencei kulturális fesztiváljára. Július 22-én a jubileumi rendezvényen Egyesületünket két család – Varga Gábor és Varga József családja – képviselte, akik fényképes beszámolót is készítettek a rendkívül színvonalas rendezvényről.

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség 2023. július 29-én, szombaton rendezte meg a jubileumi X. Mosonmagyaróvári Civil Pikniket Mosonban, a Mosoni-Duna partján, a szabadtéri színpadnál. Mintegy 120 fő vett részt  a rendezvényen. Egyesületünk feladata volt az ebédkészítés. Amatőr főzőcsapatunk nagy sikert aratott a kondérban főzött csilisbabjával.

Július 30-án megérkezett  Zánkára egyesületünk „csipet csapata”. A 20 gyerek és a két kísérő szülő nagy izgalommal várta az Erzsébet Tábor programjait. A tábor előtti gyülekezéskor esett az eső, de ez egyiküket sem érdekelte. A táborkezdés és az élményszerzés izgalma elnyomta a zuhogó eső okozta  kellemetlenségeket.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke

No Images found.


Családi nap a Wittmann parkban

Jól sikerült a Családi Napot szervezett a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete június 10-én a Wittmann parkban. Kiváló volt a helyszín. Az újonnan megnyílt Park Büfé megengedte, hogy használhatjuk a területüket, berendezéseiket.

Sült szalonnával vártuk a korán érkezőket. Közösen indultunk a tervezett Tanösvényi sétára. Jó volt sétálni és ismereteket szerezni a park fáinak árnyékában, hallgatni a felmérések, kutatások eredményét. Örültünk annak is, hogy az egyetem és a város pályázatok segítségével mindent megtesz a park élővilágának megóvásáért. Közben szemetet is szedtünk a gyerekek segítségével. Visszaérkezésünk után hamarosan elfogyaszthattuk a szakácsaink által készített babgulyást. Sütiztünk, beszélgettünk, a gyerekek pedig vidáman szaladgáltak, játszottak. Pihentető nap volt a munkás hétköznapok között.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Nagycsaládos aktivisták elismerése

Május 20-án volt a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) közgyűlése, ahol az országos egyesület vezetője, Gyurkó Katalin kitüntetéseket adott át az egyesületi vezetők felterjesztése alapján. Tőlünk NOE-díjban részesült Csutak István az alábbi felterjesztés alapján:

„Csutak István 1994 óta tagja a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének. Rövid időn belül az elnökség tagja lett. Vezetőként aktív szervező és résztvevő az egyesület feladatellátásaiban. Jelszava: Megoldjuk! Vezéregyéniség, jó humorával is kiváló közösségépítő.”

NOE Elismerő Oklevelet vehetett át a Faragó házaspár az alábbiak alapján: Faragó Miklósné Edina és Faragó Miklós. A négygyermekes család 2016 óta tagja a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének. Tavaly ötödik alkalommal látták vendégül családi házuknál az egyesület családjait szőlőfeldolgozással egybekötött szüreti mulatságon. Tevékeny résztvevői a rendezvényeknek, adománygyűjtéseknek. Edina más segítő egyesületeknek és alapítványoknak is tagja. Élete motorja, családján kívül, mások megsegítése.

Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Nagycsaládosok Tavaszköszöntő rendezvénye

Március 25-én Tavaszköszöntő ünnepséget tartottunk a Fehér Ló Közösségi Házban. Ez a kicsit megkésett (fűtés hiánya miatt) rendezvény csak az egyesület tagjainak szólt.

A családok nem jöttek üres kézzel. Hozták a finom süteményeket, érkeztek a tombolatárgyak is. Amíg gyülekeztünk addig is készültek a húsvéti díszek, no meg a finom szendvicsek, innivalók. Amikor már úgy gondoltuk, hogy mindenki megérkezett, közös játékra hívtuk a gyerekeket és felnőtteket.  A vidám hangulatú játék után, levetítettük a tavalyi év legfontosabb eseményeiről készült felvételeket.

Ezt követően közös táncon mozgattuk meg izmainkat.

A gyerekek türelmetlenül várták a nekik szóló tombolát, ahol mindenki nyert. Hatalmas lendülettel és kíváncsisággal indultak a csomagokért. Közben fogytak a finom falatok, majd ismét táncra perdültek a szülők és a nagyobb gyerekek. Kisebbek saját játékokat kitalálva múlatták az időt. Következett az est fénypontja a felnőtteknek szóló tombola. A gyerekek elfáradtak így a szülőkkel közösen a tombolahúzás után hazaindultak.

Az ünnepség teli volt vidámsággal, jókedvvel, beszélgetéssel, étellel itallal, önkéntes munkával.

Jól sikerült közösségépítő program volt.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke


Családi Nap Nagycsaládosok Életfa Egyesület

A Fehér Ló Közösségi Házzal közös rendezvényként március 19-én Családi Napot tartottunk.

Elsősorban kisgyerekes családok töltötték a vasárnap délutánt kézműveskedéssel. Nagy ügyességgel készültek az állatfigurák, gyermekszobai díszek. Vidám hangulatban, nagy lendülettel színeztek, vágtak, ragasztottak kicsik és nagyok sőt a szülők és nagyszülők is.

A nagyobb gyerekek nagyon várták a Családi Napra meghirdetett filmet. Nagy tetszést aratott körükben Bébi úr: Családi ügy című mozifilm.

Orbán Józsefné, az egyesület elnöke