Család nélkül szegényebbek lennénk!

2016

Vissza

Karácsonyi ajándékozás

Nagyon kellemes délutánt töltöttünk együtt 2016 december 17-én a Széchenyi teremben „Karácsonyi ajándékozás” címmel meghirdetett összejövetelünkön.

Csak gyűltünk és gyűltünk délután négy órától, jöttek a fiatal szülők is apró gyermekeikkel. A karácsonyi díszeket készítő kézműves foglalkozásokba oly nagyon belefeledkeztek a szülőkkel együtt szorgoskodó gyermekek is, hogy alig tudtuk elkezdeni a karácsonyt váró műsorunkat. A gyerekekkel közösen feldíszítettük a fenyőfát, amelyet egyik egyesületi tagunk hozott ajándékba. A gyönyörű fát az ünnepség végén egyik tagcsaládunknak adományoztuk. Minden család hozott ajándékot. Ki mesét, vagy verset, ki éneket, mosolyt vagy süteményt. A szülők apró ajándékokat is hoztak. A játékokat, könyveket kisorsoltuk a gyerekek között. Igaz   a játékok, könyvek „csak” gazdát cseréltek, de így is minden gyerek örült az új szerzeménynek.

Az este közeledvén kiosztottuk a NOE támogatásával elkészített ajándékcsomagokat. Közös éneklés közepette, boldog karácsonyt kívánva, mosollyal és öleléssel búcsúztunk el egymásról.

Igazi közösségépítő programunk volt ezen a napon is.

Dr. Orbán Józsefné egyesületi elnök


Karácsonyi korcsolyázás Győrben

Győrben a Dunakapu téren 2016-ban is felállították a korcsolya pályát.

2016.12.04-én (bronz vasárnap) a Nagycsaládosok ingyenesen korcsolyázhattak. Egyesületünkből 5 bátor család jelentkezett korcsolyázni. Kaptak méretre korcsolyát, és 10 óra helyett 11-ig korcsolyázhatott mindenki.
Egyik gyerek nyilatkozatát idézve: „Azt-a, mindenki olyan kedves volt, főleg a Hajni néni. A gyerekek zsíros kenyér helyett pékárut kaptak”
Egy másik család rövid, tömör véleménye: „Köszönjük a korizást – nagyon-nagyon jól éreztük magunkat.”

Dr. Orbán Józsefné egyesületi elnök


Karácsonyi adománygyűjtés

Az Élelmiszerbank szervezésével és a CIB-Bank valamint a TESCO támogatásával, november 25-től 27-ig „Karácsonyi adománygyűjtés” volt a mosonmagyaróvári TESCO áruházakban.
A tartós élelmiszerek gyűjtését Nagycsaládosok Életfa Egyesülete és a CSAO önkéntesei végezték. Megkezdtük az adományok elosztását és a rászoruló családokhoz juttatását. Az adományokat karácsonyig eljuttatjuk a rászorulókhoz.
Az adománygyűjtési akciót sikerrel zártuk. Sok-sok pozitív élményben volt része az önkénteseknek. Nemtetszésüket nyilvánító, kellemetlenkedő vásárlók is akadtak, de az érzés, hogy sok segítő szándékú ember él a környezetünkben, feledtette ezeket az atrocitásokat.
A gyűjtés során rendkívül sok segítséget kaptunk a TESCO munkatársaitól. Köszönjük az Élelmiszerbanknak és a TESCO-nak a gyűjtési lehetőséget és a támogatásukat.
Sok család bekapcsolódott a szórólapok osztásban, az adományok fogadásában, pakolásában és elszállításában.
Szeretném megköszönni a gyűjtésben résztvevő tagjainknak, hogy vállalták a nem kis fáradtsággal járó önkéntes munkát.

Dr. Orbán Józsefné egyesületi elnök


Beszámoló a nagycsaládosok jó hangulatú „Bemutatkozunk” műsoráról

Kicsit hosszúra sikerült a Fehér Ló Közösségi házban november 19-én tartott „Bemutatkozunk” műsorunk. Ebből is azt a következtetést vontam le, hogy a nagycsaládosok értékeinek felmutatásához szerencsére sok idő kell.
Műsorunkat Baranyai Istvánné fénykép és Giczi Dóra portré kiállításának megnyitójával kezdtük. Hagytunk időt a kiállítási anyag megtekintésére és a tárlat látogatói közötti meghitt beszélgetésekre. Közben lázas izgalommal készültek a szereplők a színpadi bemutatkozásra.
Először az egyesületünkbe újonnan belépő családokat köszöntöttük. Ezután a kerek házassági évfordulót ünneplő házaspárokat szólítottuk a színpadra. Az ünnepeltek elmondhatták gondolataikat, tapasztalataikat arról, hogy mi kell a jó és tartós házassághoz.
Ezt követően Mäh Zoltán „Zenés képek” című összeállításából szemelvényeket kaptunk egyesületünk ez évi legfontosabb eseményeiről, az egyesületi tagok által átvett különböző kitüntetésekről, és a tagcsaládok gyermekei által elért kiváló sporteredményekről. Minden megjelent jutalmazottat külön-külön is köszöntöttünk.
A Papp család mutatkozott be elsőként a színpadon. A gyerekek mellett, akik klarinétoztak, fuvoláztak, meséket mondtak, angliai útról élménybeszámolót tartottak, az édesanya is felolvasott egy csodálatos költeményt. A család minden fellépője nagyon szorgalmasan készült a fellépésre, így aztán nem is volt kétséges a kiváló szereplésük.
Énekkel és klarinéton megszólaltatott dallamokkal a Somogyi család gyermekei már a karácsonyra készülődés hangulatát keltették fel lelkünkben.
Vidám perceket szerzett számunkra Szijártó Martin szereplése.
Gyönyörű dallamokat csalogatott elő citerájából Tóth András és öccsével közösen énekelték az előadott népdalok egy részét.
A „Táncoslábú anyukák és apukák” tánccsoportunk videó üzenettel és felvétellel köszöntötte az ünneplő közönséget.
Műsorunkat a nagycsaládosok himnuszának (Tavaszi szél vizet áraszt) eléneklésével zártuk.

Köszönöm minden közreműködőnek a szereplést, a sok-sok önkéntes munkát, a gimiseknek a közösségi szolgálatot, a nézőközönségnek a megjelenést, amellyel mindenki hozzájárult az est sikeréhez.

Dr. Orbán Józsefné egyesületi elnök


A Nagy Kaland napja Kislőd 2016. 06. 17.

Élménybeszámolók:

Nagyon örültünk, mikor Orbán Józsefné Pannika szólt, hogy a Nagy Kaland napján egy családos napot tölthetünk el a Sobri Jóska Kaland- és Élményparkban. Gyerekeink már nagyon várták az indulás napját. A kalandpark gyönyörű helyen található a Bakonyban. Csodaszép környezetben töltöttünk egy tartalmas napot. Mikor odaértünk az Alma együttes szórakoztatta a családokat. A nap folyamán játékos versenyeket vívtak egymással celebjeink. Délután Béres Alexandra tornájára mozgathattuk meg elfáradt izmainkat, majd este Pataki Attilát várták a színpadra. Testvéremék családja (náluk a gyerekek már gimnazisták) először a drótkötélpályát járták végig, és suhantak a tó feletti kötélpályán. Nálunk a gyerekek még általános iskolások – a Bob pályával kezdtük, majd a többi játékot is sorra végigjátszották – FBI akadémia, Hámori vár-tízpróba, Hófánk, Lézerharc, Kalandvár, Nautic jet, Trambulin, Vízi akadálypályák. Jól esett délben a kis szigeten megpihenni. Gyerekeink csillogó szemmel voltak egész nap, ahogy egyik játéktól a másikig jártak. Csodálatos élmény marad az a nap családunk életében. Köszönjük!!!!!!!!!!!!! Weisz Család

2016. július 7-én a Veszprém megyei Kislődön, a Sobri Jóska Kalandparkban részt vehettünk a Nagy kaland napján, ahova az ingyenes belépőt a park egyik tulajdonosa ajánlott fel a nagycsaládosoknak. Az idilli környezetben található Kalandpark sok élményt kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Indulás előtt interneten derítettük fel az ismeretlen terepet, ahol természetesen a megazipline (repülés 1 km hosszú drótkötélpályán 80 km/h sebességgel ) a legnagyobb sztár.
A programok 9 órakor kezdődtek az Alma együttes koncertjével, majd Celeb olimpia, Béres Alexandra edzés az egész családnak és az egész napos programot Pataki Attila koncertje zárta a színpadon. Amíg mi felfedeztük a kalandpark nyújtotta lehetőségeket: biciklizés vízen, elektromos kisautó, trambulin, kisvasút, tutajozás a vízen, lovagolás, FBI akadémiában lövöldözés, zuhanás a vízbe kishajóval, bobozás, fánkon csúszkálás stb., a távolból hallgattuk a színpadi történéseket.
A nap fénypontja volt, amikor fagyizás közben a főszervező hölgy megkérdezte a nevünket és kiderült, hogy a résztvevő nagycsaládosok közül mi nyertük meg a főnyereményt: korlátlan bob használat és mindegyikünk részére 1 csúszás a megaciplinen. Mivel az 5 jegyből csak hármat tudtunk volna felhasználni, a kicsik miatt, így azt felajánlottuk egy másik családnak. Ráadásuk egy-egy ingyen jégkrém is járt minden résztvevőnek. A nap végén élményekkel gazdagon, kissé fáradtan és megpirulva indultunk haza Mosonmagyaróvárra.
Köszönjük a lehetőséget! Somogyi család


A Családbarát Ország pályázatának összefoglalója 2016. tavasz

Link


Nagycsaládosok sport- és egészségnapja – 2016.04.06.

A mosonmagyaróvári és környékbeli nagycsaládosok Életfa Egyesülete április 16-án megrendezte hagyományos sport- és egészségnapját az egyetemi sportcsarnokban. Csakúgy, mint a korábbi esztendőkben, idén is a családon belüli és a családok közötti összefogás erősítése, a tudatos és egészséges életvitel népszerűsítése volt a cél. Ennek szellemiségében egészségügyi felmérés és gyógymasszázs is várta a résztvevőket, de a rendezvényen a sport és az egészséges versengés volt a főszereplő. Az induló csapatoknak, családoknak számos vicces, trükkös, ügyességet és gyorsaságot igénylő kihívást kellett teljesíteniük.  A feladatok összeállítója Miholics László testnevelő tanár, az egyesület pártoló tagja volt, és ugyancsak az ő felügyelete alatt mérte össze tudását a hat induló csapat. Az utolsó versenyszám egy életviteli feladatsor kitöltése volt. Amíg a zsűri összesítette a pontokat, a versenyzők üdítőket, gyümölcsöket és egyéb egészséges ételeket fogyasztva felfrissülhettek.  A sportnap a botlások, esések ellenére is sérülésektől mentesen és jó hangulatban telt, a végén pedig természetesen egyik csapat sem távozott üres kézzel.

Déltől egy másik, eltérő tematikájú programon vettek részt a nagycsaládosok; az érdeklődők a Széchenyi Teremben több előadást hallgathattak meg, melyek a tudatos és felelősségteljes családi pénzügyi döntésekről szóltak.

Az Életfa Nagycsaládos Egyesület következő programja május 21-én 10 órától a perspektivikus életpálya építésről  szóló mini-konferencia lesz a Fehér Ló Közösségi Házban.

Mäh Zoltán az egyesület tagja


Három az egyben: élmény, ismeretszerzés, hulladékgyűjtés. – 2016.04.05.

Az Életfa Egyesület, ami Mosonmagyaróvár és környékének nagycsaládosait fogja össze, április 2-án idei első szabadtéri programja keretében tanulmányi kirándulást tett Dunakilitire, valamint Dunaszigetre. Az egynapos, ám változatos program a dunakiliti duzzasztóműnél indult, ahol Tatai Róbert, a komplexum vezetője a szigetközi vízszabályozásról és a dunakiliti létesítményről szóló rövid előadással fogadta a nagycsaládosokat. A bemutatót a duzzasztómű meglátogatása követte, aminek legizgalmasabb részét a Duna vízétől 20-25 méteres magasságban lévő rácsozaton való séta jelentette. Pár perces buszozás után a következő állomás a fenékküszöb volt, ezután pedig a dunaszigeti Ökoparkban pihenhettek meg a tagcsaládok. A közös ebédet a fiatalabbak sportolással, míg a nagyobbak leginkább beszélgetéssel vezették le. Fűzfa Zoltán, a Pisztráng-kör vezetője tanulságos előadást tartott az érdeklődőknek a globális környezeti és gazdasági problémákról, majd egy kiadós szemétszedésre invitálta a nagycsaládosokat. Ennek eredményeként az Ökopark melletti keskeny erdősáv 10 zsáknyi hulladéktól tisztult meg.
A nap végére nem csak élményekkel, de hasznos információkkal is gazdagodtak az Életfa Egyesület résztvevő tagjai, és minden bizonnyal következő látogatásuk alkalmával is lelkesen húznak gumikesztyűt és túracipőt.

 


Családi nap az Országházban – 2016.02.13

Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége immár IV. alkalommal rendezte meg a családi napját az Országházban

Borús, esős reggelre ébredtünk 2016.02.13-án reggel, a 17. házassági évfordulónkon. Egész héten erre a napra vártunk, hiszen Budapestre készültünk az ország Házába, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által szervezett Házasság hete programra. Kezdő nagycsaládosként kissé megcsúszva tudtunk csak elindulni, ráadásul a pedagógus-tüntetés is ezen a napon volt a Parlament előtt. Szerencsénkre csak pár busszal találkoztunk mire a Parlament közelébe értünk, amiket a rendőrök más irányba tereltek. A Néprajzi Múzeum mögött, pár percre a beléptetés helyszínétől találtunk is egy üres parkolót. Számomra hihetetlen volt, hogy szombaton ingyen lehet parkolni az egyébként 450 Ft/h- s zónában.
Zuhogó esőben siettünk a föld alá épített Visitor Center felé, ahol kiderült, hogy nekünk a beléptetés egy szinttel feljebb, a XVII-es kapunál van. Személyigazolvány bemutatása, alapos detektoros átvizsgálás után végre levetkőzhettünk és megkezdhettük túránkat az Országházban.
Amíg a szülők előadásokat hallgathattak a gyerekek korcsoportonkénti elosztásban érdekes programokon vettek részt az épület különböző szebbnél-szebb termeiben: hangszerbemutató, táncház, papírvirág készítés, mesehallgatás.
A kisebb gyermekeket a csendes, néhol kihalt hosszú folyosókon lévő kényelmes üléseken, baba-mama szobának kialakított sajtószobában nyugodtan lehetett altatni és etetni.
A rendezvény végén szendvics ebéddel kínáltak minden résztvevőt.
A délutánt a szemközti Néprajzi Múzeumban töltöttük az Aranylakodalmas program keretében. Míg a földszinten kialakított színpadon folyamatosan ment a program, az első emeleti galérián, ahonnan kiváló rálátás volt a műsorra, a gyerekek alkalomhoz illően menyasszonyt ill. vőfély pálcát készíthettek. A múzeum minden része látogatható volt ez idő alatt. A rendezvényt a Kolompos zenekar jó hangulatú koncertje zárta egy kis táncházzal.
Az egész család jól érezte magát, mindenki megtalálta a kedvére való programot. Jövőre, ha lehetőségünk nyílik rá, már pénteken elmennénk és még egy éjszakát ott töltenék fővárosunkban, hogy az előadásokról se maradjunk le, és a sok szép látnivalóból, amit Budapest kínál ízelítőt tudjunk adni a gyerekeknek.
Mindenkinek ajánljuk, hogy ha teheti, jövőre vegyen részt a rendezvényeken!

Somogyiné Nagy Anita, Somogyi Balázs egyesületi tagok

parlament4


Tavaszváró összejövetel – 2016.02.12.

Most már biztosan jön a tavasz!

A Nagycsaládosok Életfa Egyesületének tagjai, február 12-én 120-an gyűltek össze Tavaszváró összejövetelünkön, amelyet a Városi Kollégiumban tartottunk. Évről évre egyre többen tisztelik meg jelenlétükkel az év első és rendszeresen megrendezett összejövetelét. A gyermekzsivajtól hangos estét kézműves foglalkozások, játékok, jelmezes felvonulás, valamint gyermek- és felnőtt tombola, és az egyesületről készült filmvetítés tarkította. Fellépett az egyesület „Táncos lábú anyukák és apukák” tánccsoportja is. Műsorukon most görög és ír táncok szerepeltek. A táncbemutatót követően bevonták az egyesület többi tagját is a táncba. Természetesen nem hiányoztak a finom falatok sem az esten. A sok-sok zöldséggel díszített szendvicsek mellett finom savanyúságot és almát is fogyaszthattak a megjelentek. Mivel egy tál sütemény volt a belépő, így édesség is jutott bőven az asztalokra. A jókedvű beszélgetések sem maradtak el az est folyamán, a családok tagjai, kicsik és nagyok/felnőttek így ismerkedhettek egymással. Az apró gyermekek hét óra körül ölbe kérezkedve jelezték, hogy elfáradtak, itt az ideje hazamenni. Természetesen a nagyobb gyermekek és szüleik még kitartottak egy darabig, kilenc óra körül búcsúzkodtak el ők a szervezőktől, az egyesület vezetőitől.
A vidám nyüzsgés azt jelezte, hogy mindenki jól érezte magát a Tavaszvárón. Köszönet a megjelenésért, és a sok-sok önkéntes munkáért.

Orbánné Panni az egyesület elnöke

Jelmezesek