Család nélkül szegényebbek lennénk!

2020

Vissza

Adventi Civil Börze

A Miniszterelnökség a Civil Központok országos hálózatával együttműködve teret és lehetőséget biztosított civil szervezetek karácsonyi időszakban zajló adománygyűjtéséhez egy új, rendhagyó, az online térbe „költöztetett” Adventi Civil Börze megszervezésével. Erre a börzére egyesületünk is meghívást kapott.

Az adományozás menete:
Amennyiben szeretnék munkánkat és a rászoruló családokat támogatni úgy szívesen fogadjuk adományukat, cserébe pedig az alábbi képeken szereplő tárgyakból választhatnak maguknak, melyeket postázunk majd Önöknek.
A tárgyakat tagjaink és segítőink készítették.

Bankszámlaszámunk: Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

58600252-10005556

a megjegyzés rovatba tüntessék fel “Adventi Civil Börze”. 

A kiválasztott tárgyak és a postázási cím egyeztetése az alábbi telefonszámokon és e-mail címen lehetséges:

  • Orbánné Anna – elnök : +36 70 489 1076
  • Varga József- titkár:         +36 20 598 7750
  • E-mail cím: eletfamovar@gmail.com

Adventi Civil Börze


Beszámoló 2020-as évről

Bár a vírus miatt visszafogottabb az egyesületi tevékenységünk, azért szerencsére több eseményről is beszámolhatunk, amely az elmúlt hónapokban történt.

Augusztus közepén az Auchan áruházban (Győr) gyűjtöttünk iskolaszereket. A gyűjtésben 28 önkéntes vett részt, 32 órát voltunk az áruházban. Az adományból 24 család részesült.  Jelenleg is vannak még füzeteink, felső osztályosoknak szóló füzeteket utólag adományozott számunkra az áruház.

NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete)-tól kapott befőzőautomatát többen elvitték. Készültek vele befőttek, lekvárok, bébiételek, savanyúságok, ivólevek. Tartósítószer nélkül és kevés munkával lehetett a befőzést megoldani az automata használatával. Amikor visszahozta valaki az automatát,  hozott magával  egy-két üveggel a készítményei közül és így 41 üveggel részt veszünk a NOE által meghirdetett Szeretet Ízei programban. 

Augusztus 29-én  az ÖKO parkban tartottunk Családi Napot.

Szeptember 5-én részt vettünk Budapesten a NOE közgyűlésén.

Szeptember 8-án Közgyűlést tartottunk.

Szeptember 26-án 32 fő képviselte egyesületünket Balatonfüreden A NOE országos őszi találkozóján.

Szeptemberben hívtuk a tagokat  a Könyvet Otthonra program keretében kapott csomagok átvételére.

Október 5-én egyesületünk bemutatkozott, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség által a Flesch Művelődési Házban rendezett Civil Börzén.  Ezen az ünnepségen, javaslatunkra, Gyömbér Rita cukrászmester (egyik fő támogatónk) Mecénás díjban részesült.

Október 9-én Civil véradás volt az Ipartestületi Kamara székházában, tagjaink részvétele alapján a második helyezést érte egyesületünk.

Október 10-én Szüreti Mulatságra hívta az egyesületi tagokat az ásványrárói Faragó család.

Az elmúlt időszakban sok-sok ruhaadomány érkezett az irodába, de közvetítésünk segítségével gazdára lelt több felajánlott bútor is.

Az iroda előtti folyosón felállítottunk két könyvespolcot.  Egyelőre csak mesekönyveket fogadunk. A polcról bárki elvihet könyveket.

Ezeken túl pedig megkezdődött az Adventi műsorra való felkészülés is.

Minden kedden 17-19 óráig fogadóórát tartunk, amire várunk mindenkit szeretettel!

Dr. Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Beszámoló az ásványrárói szüretről

Október 10-én Faragó Miklós és Edina vendégei voltunk az immár hagyományos szüreti mulatságra Ásványrárón. Nyugodtan mondhatom, mindenki bánhatja aki nem jött el erre a programra. Reggel kilenckor már sütöttük a szalonnát, míg Hölgyeink a konyhában serénykedtek az előkészületekbe. Egy nagy kondér gulyáslevest főztünk és meglepetésként Miklós slambucot készített nekünk. Amíg főtt a gulyás addig szőlőt préseltünk, mustot készítettünk. Nem volt egy nyugodt pillanat sem, mindig volt valami  új feladat, valami közös tevékenykedés. Délután pedig önfeledt táncolásba kezdtünk, szólt a zene, fogyott a sok sütemény. Annyit mondanék csak, hogy este hat óra után kezdett a társaság csomagolni, addig a szörp, a lekvár is elkészült, észre sem vettük az idő múlását. Igazán felejthetetlen nap volt, amit ezúton is nagyon köszönünk Miklósnak és Edinának.

Úgy váltunk el, hogy jövőre újra, ugyanitt!

Úgy vélem, hogy ezek a rendezvények hozhatják igazán közel egymáshoz tagcsaládjainkat, erősíthetik egyesületünket. Kicsit sajnálom, hogy nem nagyobb létszámban jöttek el, de talán kedvet kap majd mindenki, és bizton állíthatom, hogy aki egyszer ráérez ezekre a jó hangulatú közös programokra, az mindig velünk lesz a továbbikban.

Csutak István


Beszámoló a NOE őszi találkozójáról

Szeptember 26-án Balatonfüreden voltunk a NOE Országos találkozóján. Kicsit félve indult el a csapat, hogy milyen időnk lesz a rendezvényen, mi lesz a vírushelyzettel. 27-en mentünk busszal és két család jött még autóval is. Az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, igazi szép őszi idő várt minket Balatonfüreden. Sajnos a vírushelyzet rányomta a bélyegét az egész rendezvényre. Országos rendezvényhez képes kevesen voltunk ott, és a helyi szervezők sem állítottak össze nagyobb programokat. A megnyitó után egy esküvő volt a szervezett program, valamint a Reneszánsz napi felvonulások tették élvezetessé a Tagore sétány környékét. Délután egy szervezett hajókirándulásra mentünk, ami igazán élvezetes volt, a Balaton a legszebb őszi arcát mutatta nekünk. Nyugodtan mondhatom, hogy aki végül is velünk tartott, egy nagyon kellemes kiránduláson vehetett részt, melyet hazafelé a buszon önfeledt énekléssel tettük még emlékezetesebbé.

Csutak István


Családi napunk az ÖKO-parkban

Hatvannyolcan vettünk részt augusztus 29-én Dunaszigeten, az  immár hagyományosan az ÖKO-parkban megrendezett Családi Napon.

A „főző brigád” ebben az évben lecsót készített. Azoknak, akik másra vágytak, főtt virsli készült mustárral.

A korán kiérkezőknek kakastaréj (sült szalonna) és zsíros kenyér lila hagymával, paprikával, paradicsommal állt rendelkezésükre éhségük csillapítására. A szorgos anyukák a gyermekeknek több tányérnyi süteménnyel is kedveskedtek, ezen kívül gyümölcsök is szélesítették a kínálatot.

A hagyományos kézműveskedés mellett a gyerekek körében nagy sikere volt az üres konzerves dobozokra dobálásnak is.

Nagy sikere volt az íjászkodásnak is, kicsik és nagyok körében egyaránt.

A fürdésre is alkalmas időben a Zátonyi Duna vizében is többen megmártóztak. A kenuzást a kisebb gyerekek is nagyon élvezték. Sokan több körre is elmentek.

Az ebéd finom lett, így minden cseppje elfogyott.

A csodálatos időben jó volt együtt lenni, kimozdulni a karanténos időszak után. Elmondhatjuk, hogy minden adott volt ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

Vargáné Gyimesi Ildikó és Varga József


Nagycsaládosok Életfa Egyesületének Családi Napja 2020. 07. 18-án

Reggel hatkor csendesen esett és olyan szürke volt az ég, hogy mindenki azt gondolta, biztosan nem lesz semmi a karantén utáni első nagy közösségépítő programunkból.

9-kor felállt a főzőstáb a Biczónál a Duna parti fák alatt. Szivárogni kezdtek a családok. Volt aki először telefonált, hogy biztosan lesz program?  Lassan-lassan berendezkedtünk. Előkerült a kávés termosz, a szalonna, a kenyér, a sütemény, no meg a játékok is.

Bemelegítésként sült szalonnát ettünk, aztán az üstbe bekerültek a pincepörkölt alapanyagai.

Amíg az ebéd rotyogott addig közös játékokkal mulattuk az időt. Később a kicsi gyerekek birtokba vették a nemrég felújított játszóteret. A fiuk fociztak, a lányok tollasoztak, kártyáztak, az anyukák pedig megosztották tapasztalataikat, főzésről, gyereknevelésről és a nagycsaládos élet örömeiről.

A jó ebédhez szólt a zene, amely végig vidám hangulatúvá tette a Családi napot.

Az eső csak egyszer zavart meg bennünk, de a Duna parti fák alatt nem is nagyon éreztük a cseppeket.

Délután négykor kisütött a nap.  Egyre többen eveztek el mellettünk, vidáman integetve a csapatunknak. Sokáig és sokat beszélgettünk a csendes és csodálatosan szép környezetben.

Jó, hogy reggel nem fújtuk le a programot. Kellenek ezek a pihentető, vidám családi napok!

Dr. Orbán Józsefné az egyesület elnöke


Jól kezdődött az év a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének tagjai számára

Felbecsülhetetlen értékű és felejthetetlen ajándékot kaptunk a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum vezetőitől, Munkácsy kiállítás megtekintésére invitáltak minket ingyenes belépéssel és tárlatvezetéssel.
Kétszer is egyeztettem a múzeum munkatársaival, mert elbizonytalanodtam abban, hogy jól értettem-e a felajánlást.
Négy csoportra osztva 120-an tekintettük meg a páratlan szépségű kiállítást. Örültünk annak, hogy a rendkívül kitűnő, jó hangulatú tárlatvezetések során sok mindent megtudtunk Munkácsy életéről is. A tárlatvezetők szakmai tudása, felkészültsége folytán több mindent láttattak meg velünk a festményekben, mint önálló körbejárással.
Köszönjük, hogy megtekinthettük a tárlatot, a legnagyobb magyar festő csodálatos alkotásait, remekműveit a Cselley-ház megújult kiállítótermeiben.
Köszönjük a múzeum igazgatójának és a város vezetőinek, hogy mindent megtettek azért, hogy Pákh Imre magángyűjtő Munkácsy-kollekciója városunkba érkezzen, és felejthetetlen élményt nyújtson a lakosság számára.
Az ajándékot azzal háláljuk meg, hogy mindenkinek mesélünk élményeinkről. Ezzel is hirdetjük, hogy érdemes időt szánni az évtized kiállításnak megtekintésére.

Dr. Orbán Józsefné az egyesület elnöke